Борисов обеща пред ЕНП сигурни граници и пълна подкрепа за Фон дер Лайен

07 Мар 2024 15:12

"В последните месеци, макар и с колебливо правителство, но с много силен парламент, България, която разполагаше с остарял тип съветско въоръжение, е дала и помогнала на Украйна много повече от големите и богати държави в Европа. С боеприпаси, с бронетранспортьори, с танкове, с артилерия". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Букурещ.

Той представи пред конгреса на ЕНП вътрешнополитическата ситуация в България и помощта, която страната ни е осигурила за Украйна във време на война

Лидерът на ГЕРБ открои диверсификацията от руски газ, петрол и ядрено гориво. Той посочи, че в следващите няколко месеца започва строителство на две ядрени мощности.

Мога да изброявам още много, но днес със самочувствие мога да кажа, че се справяме добре, изтъкна Борисов.Той посочи, че само на 60 км от залата, където се провежда конгресът, е "Дунав мост" 2, където с километри стои опашка от ТИР-ове.

"Колегите от Австрия могат да отидат да видят каква екологична, антизелена среда съществува там, защото стотици шофьори на ТИР-ове прекарват денонощия. Това не е XXI век. Това не е начинът, по който да работи Европа", категоричен бе Борисов.

По негови думи, каквито и избори, каквито и вътрешнополитически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава през другите.

Борисов призна, че няколко години българската граница не е била надеждна граница на ЕС, но изтъкна, че преди три години страната е имала нулева миграция.

Той обеща, че страната ни ще направи така, че и австрийците, и европейците да бъдат сигурни в нашите граници.По негови думи нито България, нито Румъния заслужават на мостовете денонощно да стоят живи хора.

На конгреса Борисов декларира и пълна подкрепа за Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия.

"Сега е моментът, сега ни трябва силен председател на ЕК, силен председател на ЕП, днес трябва да гласуваме за Урсула фон дер Лайн. Урсула, нашата делегация на ГЕРБ и СДС ще даде всичките си гласове за теб", увери той.

Очаква се по-късно днес лидерът на ГЕРБ да проведе среща с канцлера на Австрия, на която основен акцент ще бъде Шенген и сигурността по границите на Европейския съюз.