Министър Цоков разкри основния проблем със заплатите на академичната общност

16 Май 2024 08:54

Беше направена първата стъпка да решим проблема със заплатите на академичната общност. Това обяви служебният образователен министър Галин Цоков пред БТВ.

"Основният проблем – по закон трябва да се вдигнат заплатите, но не е предвидено откъде да дойдат парите", каза още той.

"Трябват 160 млн. лв. - предложението за увеличението беше от народни представители, не от образователното министерство", посочи той.

По думите му, предложението било подкрепено от всички депутати – бившият премиер Николай Денков обаче каза, че било предложение на ГЕРБ. Че ще има проблем станало ясно, когато финансовото министерство не дало на образователното обосновка за парите, предвидени за увеличение.

Според реформата - за най-ниската академична длъжност увеличението на заплатата е 125% повече от средната брутна работна заплата за последните 12 месеца. За преподавателите – 180%. Днес, 16 май, в 11:00 часа има среща с финансовия министър – за да си направи разчет откъде да дойдат парите, по думите на Цоков.

Според него, новият парламент също може да гласува промяна в държавния бюджет, за да осигури пари. Нов парламент не се очаква да има преди средата на месец юни.

"Мярката, която обвързва качеството на образование с получаване на пари от държавата, е най-важната за подобряване на образованието. Не бяха предвидени обаче целеви средства за качеството на образованието през тази година, посочи образователният министър.