И от Швейцария Румен Радев иска да се говори за мир, а не за оръжия

27 Май 2024 19:13

Президентът Румен Радев определи като важна първа стъпка предстоящата среща за постигане на мир в Украйна. Швейцария ще бъде домакин на форума следващия месец.

"Важно е да се говори не само за оръжие, а и за мир". За това призова пред БНР държавният ни глава. Румен Радев поздрави колегата си Виола Амхерд за домакинството на срещата:

"И двамата споделихме, че сме прекалени оптимисти. Защото и г-жа Амхерд заяви, че без да присъства и другата страна, ние не можем да очакваме някакви практически резултати. Важно е да се започне този диалог. Много е важно дали ще се присъединят повече държави", посочи държавният ни глава.

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Швейцария, коментира предстоящата среща за мир за Украйна, на която Берн ще бъде домакин.

Държавният глава коментира и приетата от Парламентарната асамблея на НАТО декларация, която да позволи на Украйна да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия.

Радев определи като "истерични" реакциите на част от политиците заради изказването му, че мирът в Украйна трябва да се постигне със средствата на дипломацията, а не с изпращането на войници. Повтори, че тезите му са принципни и последователни и защитават българския национален интерес:

"Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава - член на НАТО, провокира пряк сблъсък с Русия. Има държави, които казват - вчера го каза и самият генерален секретар - използвайте нашите далекобойни оръжия да удряте дълбоко в тила на Русия. Русия отговаря - аз вече имам правото да удрям вас. Според вас това как може да приключи?".