Радев: Неуместно е правителството да проявява колебание по резолюцията на ООН за Сребреница

04 Юни 2024 07:47

Според президента Румен Радев е неуместно българското правителство да проявява колебание относно резолюцията на ООН за Сребреница, предаде БНТ.

Досега е имало две червени линии, които са задържали безконтролната ескалация на войната в Украйна. Първата е ограничаването на географския обхват само на украинска земя. Втората, недопускане на директен сблъсък между военнослужещи на НАТО и Русия.

"С решението да се даде възможност за атака със западно оръжие в дълбочина на Русия и с официализирането на изпращане на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии вече са погазени и за съжаление, нашите политици стават част от едни такива неадекватни решения с всички произтичащи последствия", обясни Радев.

Президентът отново повтори, че никога не е заявявал, че България е взела решение за изпращане на български военни в Украйна.

Румен Радев заяви, че ако той участва в предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон, ще отстоява позицията, която вече е обявявал. Напомни, че решението кой да представлява страната трябва да вземе правителството, но изрази съмнение относно легитимността му.

Примерът Главчев обяви, че решение още няма.

"Няма такова решение. Срещата на върха на НАТО във Вашингтон е в средата на юли, има доста време дотогава. Аз се надявам редовно правителство да определи кой ще участва", отбеляза Димитър Главчев.

Относно декларацията на ООН за Сребреница, президентът каза, че не е търсена неговата позиция. За премиера този въпрос е приключен.

"Неуместно е българското правителство да проявява колебание и непоследователност, в случая, че ние сме съавтори на една позиция за резолюция на ООН. В тази връзка трябва да се установят всички факти и обстоятелства. Наистина България трябва да бъде ясна и последователна и да утвърждава демократичните ценности и принципи в нашия регион", каза Румен Радев.

"Този въпрос го приключихме, имаме официална позиция на България, гласувано е "за". Всички работни документи, не само този, са елемент от технологията на взимане на окончателно решение, което е гласуване "за" резолюцията от постоянния представител на България в ООН в Ню Йорк", коментира Главчев.

За предстоящите избори президентът отбеляза, че живеем в предизвикателно време и от активността на всеки зависи как ще продължи България.