ЦИК припомня: Как да упражним правото си на глас (ВИДЕО)

09 Юни 2024 08:27

България излиза на избори 2 в 1 - за европарламент и за 50-то Народно събрание. Какво е важно да знаем, преди да отидем до урните?

И на тези избори гласоподавателите имат право на избор да упражнят правото си на вот или на машина, или на хартия.

Ако решите да използвате машина, ще ви дадат карта, която слагате на посоченото под екрана място. След това ще ви излязат три опции -"Избери всички", "Избори за народни представители" и "Избори за Европейски парламент". Важно е да знаете, че ако искате да гласувате и за двата избора и натиснете само единия избор, след това няма да можете да се върнете и да отбележите опцията "Избери всички", ако сте потвърдили (ще ви излезе съобщение за потвърждение на типа избор) Затова трябва да натиснете "Избери всички" още на първия екран, ако желаете да гласувате и за двете.

Отляво ще ви излязат партиите, а отдясно, по желание, може да се гласува преференциално за конкретен кандидат по ваш избор. Машината ще ви разпечата бюлетините, като е важно да изчакате звуковия сигнал, преди да ги извадите от машината. След това се дават за печат и се пускат в урните.

Ако гласувате с хартиена бюлетина трябва също да знаете няколко съществени неща.

Бюлетината за народни представители ще бъде в зелено - на гърба и отпред на лицевата страната. На бюлетината са изписани със зелен цвят номерата на партиите, коалициите и преференциите. Задължително при гласуване с хартиени бюлетини, преди избирателите да гласуват в кръгчето с преференциите, ако желаят да подкрепят определен кандидат, трябва да се гласува в квадратчето с номера на партията или коалицията, която е издигнала кандидата. Ако се гласува само в кръгчетата - това прави гласът недействителен. Избирателите трябва най-напред да гласуват в квадратчето с номера на партията или коалицията.

Бюлетината за членове за ЕП е в син цвят. В изборите за членове на ЕП има една кандидатска листа - 17 кандидати, тя е еднаква за цялата страна и за гласуване извън страната.

На гърба на бюлетините ще се поставят два печата - първият, когато се откъсва бюлетината от кочана, а вторият преди да се пусне в урната.