Божидар Божанов: Ние сме най-големият губещ на тези избори

12 Юни 2024 19:16

Много грешки направихме. Част от тях са и че не можахме да комуникираме с избирателите какво точно правим и какви са целите, които искаме да постигнем. Затова и Христо Иванов подаде оставка веднага след изборите. С тази оставка не свършва нашият анализ на грешките, а започва. Ясно е, че повече от половината ни избиратели са решили да не ни подкрепят. Те не са припознали някой друг, а са си останали вкъщи. Това заяви Божидар Божанов от "Да, България" в предаването „Още от деня” по БНТ, цитиран от novini.bg
Не сме провели коалиционна среща, на която да обсъдим изборните резултати, призна той.

„Г-н Иванов е говорил с колегите. Те приемат неговото решение. Всяка една от партиите взима своите решения и не може да каже на някой да си подаде оставката. Иванов призова да не се впускаме в търсене на скалпове и да изгорим всичко, само защото са изгубени един брой избиратели”, обясни той.
„Кампанията също имаше проблеми. Някои от избирателите не понесоха добре въпросния билборд, който сравни акад. Денков с Пеевски и Борисов, други пък бяха мотивирани. Кампанията беше трудна, бяхме заливани с кал, случваха се и инциденти, независещи от нас. Това е една от причините за спада на избирателната активност, като цяло. Когато залееш един опонент с кал, това опръсква всички, и намалява желанието на хората да гласуват”, подчерта Божанов.„Ние сме най-големият губещ на тези избори – 300 000 гласа, но и ГЕРБ губи 120 000 гласа. Моята хипотеза е, че тяхната загуба се дължи на прекаленото сближаване с г-н Пеевски”, поясни политикът от "Да, България".