Гуцанов: Президентът трябва да представлява България на Срещата на върха на НАТО

21 Юни 2024 11:20

Внасяме в Народното събрание пет законопроекта и две предложения. Двете предложения са свързани с неизпращане на жива сила въоръжени сили под каквато и да е форма в конфликта в Украйна. Това обяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов.

Категорични сме, че по никакъв повод България не трябва да изпраща военнослужещи в този конфликт. Второто е изпращаните на Украйна наши оръжия да не бъдат използвани на територията на Русия, добави той.

Първият от петте законопроекта е свързан с лекарствата – ДДС за лекарствата да бъде 9%, тъй като в България лекарствените проекти са едни от най-скъпите. Не е нормално българите да ходят в Турция да си купуват лекарства при положение, че имаме толкова фабрики за производство на лекарства. Трябва да се направи всичко възможно за намаляване на цените на лекарствата и лекарствените продукти в България. Днес внасяме също закона за доброволчеството, закона за предучилищното и училищното образование, а именно един учебник по един предмет, закона за освобождаване от данъци до 26-годишна възраст, за да може да направим стимул за борба с демографската катастрофа, а също и закона, свързан с майчинските, увеличаването на парите за първо, второ и трето дете, заяви Гуцанов.

Попитан на каква е позиция са били от БСП на председателския съвет в парламента тази сутрин по повод това кой трябва да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон – президентът Румен Радев или служебният премиер Димитър Главчев, социалистът посочи: "Президентът трябва да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Първо, президентът е главнокомандващият, второ, той е избран пряко от целия народ. Освен това, сегашното правителство е служебно правителство с изтичащ мандат. Считаме, че институцията, която трябва да представлява България, е президентската институция".

В отговор на въпрос има ли затопляне на отношенията между БСП и президента Радев, председателят на ПГ на "БСП за България" коментира: "В изявление в лично качество пределно ясно съм казвал, че трябва да се обърнем към всички хора в БСП, които по някакъв начин са били обидени вътре в БСП и към тези, които се откъснаха от БСП и направиха определени проекти, така че да има силна левица, силна БСП, силно ляво пространство. БСП е партията, която може да направи това обединение. България има нужда от силна БСП. Ние съзнаваме това и казахме, че е нормално да бъдат нормализирани отношенията с всички институции, като президентската институция, които бяха издигнати от БСП и подкрепени от БСП".

Попитан дали в парламентарната група на ПГ на "БСП за България" са единни в позицията, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат, Борислав Гуцанов отбеляза: "Не знам защо са тези спекулации. Има решения на органите на БСП и те са задължителни за спазване от парламентарната група, тя е функция на тези органи. БСП сме на 130 г., защото много ясно спазваме устава и правилата на партията".

В отговор на въпрос дали от БСП биха подкрепили експертен кабинет на Има такъв народ с третия мандат, ако мандатът отиде при тях, Гуцанов заяви: "Дайте да стигнем до третия мандат, ако има трети мандат, при кого ще отиде. Ние ще съберем Националния съвет – нашият орган, който взема тези решения".

Novini.bg