"Възраждане" и ИТН отново внасят предложение за референдум против еврото

10 Юли 2024 10:58

От „Възраждане“, заедно с „Има такъв народ“, заедно внасяме предложение в деловодството на Народното събрание, в което още искаме парламентът да свика референдум за запазване на българския лев. Това е инициатива, която преди месеци парламента отхвърли, като КС не определи въпроса като противоконституционен. Внасяме го пак, за да може народът да се поизнесе дали иска или не иска да влезем в еврозоната в следващите 20 или 40 години.

Това обяви Цончо Ганев от „Възраждане“ в съвместно изявление пред медиите с Тошко Йорданов от ИТН.

„Ние от ИТН смятаме, че трябва да влезем в еврозоната, когато България е готова. Подкрепяме „Възраждане“, защото те положиха усилия и събраха необходимият брой подписи за референдум, а предишното НС наруши Конституцията и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи, които са се подписали“, подчерта Йорданов.

Той уточни обаче: „Ако този референдум се осъществи, ще агитираме нашите хора да гласуват „против“ въпроса на „Възраждане“, но смятаме, че решението трябва да е на българските граждани.“

„Въпросът е формулиран ясно: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?“ Ако някой обявява, че е демократична организация, не виждам защо трябва да се плаши от мнението на българския народ. Който не иска да бъде питан българският народ, ще си понесе електоралната отговорност“, каза Ганев.

Novini.bg