Нинова: Спряхте ли хаоса в „Ел Би Булгарикум“, разтърсен от тежки корупционните скандали при служебните кабинети

10 Авг 2024 12:04

Имате ли информация как се развиха казусите в прокуратурата, тъй като по време на няколкото служебни кабинети, включително и по времето на Богдан Богданов бяха сменени няколко пъти ръководствата на „Ел Би Булгарикум“.

Този въпрос за състоянието на перлата на българската икономика - дружеството „Ел би Булгарикум“, отправи народният представител от „БСП за България“ и бивш икономически министър Корнелия Нинова в рамките на изслушването на служебния икономически министър Петко Николов за проявени случаи на безстопанственост в дружествата, подопечни на Министерството на икономиката.

„Този период беше пълен със скандали, със взаимни обвинения между бивши и настоящи ръководства за източване на пари, за повишаване на цени, за едни платени автомобили предварително, които не бяха доставени, а и парите не бяха върнати. Имаше едни флуктуации на цените на млечните продукти и взаимни обвинения за внос на мляко на завишени цени, злоупотреби, комисионни. Имаше напрежение във фабриката във Видин. И вследствие на това – няколко подадени сигнали до прокуратурата и образувани досъдебни производства“, посочи Корнелия Нинова.

Тя припомни, че докато е била министър на икономиката и индустрията „Ел би Булгарикум“ беше изключително стегнато, добро и печелившо предприятие. „Увеличихме заплатите на хората с 10 %, върнахме дълг на ДКК от 9.5 млн. лв. – сигурна съм, че сте запознати с това. Дружеството беше стабилизирано и беше в сериозни преговори с японската компания „Мейджи“ за един дългосрочен договор и по повод 50-годишнината от отношенията между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ за високо технологична лаборатория в България, което щеше да гарантира развитие на предприятието и финансови приходи за България в значителни размери“, посочи Нинова, но подчерта:

„След падането на нашето правителство, както казах обаче, в резултат на политиката на няколко служебни кабинети на президента там настана пълен хаос – взаимни обвинения, източване на дружеството, прокурорски проверки. Какво е състоянието в момента на „Ел Би Булгарикум“ и как се движат тези прокурорски проверки, в това число за двамата директори Иво Лилов и Николай Маринов“, обърна се към служебния министър Петко Николов Корнелия Нинова.

От отговора на министъра стана ясно, че няма информация за хода на прокурорските проверки.