Силвия Великова: Какво прави кандидатът за служебен премиер Горица Кожарева на протест на МВР?

20 Авг 2024 08:07
Силвия Великова: Какво прави кандидатът за служебен премиер Горица Кожарева на протест на МВР? © БТВ

Този развой изненада всички. Оказа се, че Калин Стоянов е в кабинета на Кожарева, нещо което беше по-малко очаквано. Това каза пред БТВ журналистът Силвия Великова.

"Видяхте, че с конституционните промени се ограничи президентът - той имаше ограничен списък от избор за премиер. Но президентът Радев вчера превиши правомощията си - нямаше право по Конституция да се изказва кой може да е министър в служебния кабинет", каза доц. д-р Борислав Цеков, конституционалистът и собственик на "Галъп Интернешънъл Болкан“.

(Първо, той има право да посочи служебния министър-председател измежду изчерпателно и лимитативно изброените в изречение второ на чл. 99, ал. 5 КРБ длъжностни лица.

Второ, определянето на структурата и персоналния състав на служебното правителство е в свободната преценка на служебния министър-председател. Президентът има право да изрази отношение по този въпрос при определянето на служебния премиер или в хода на консултациите с парламентарните групи. Но преценката дали да се съобрази с неговата позиция, принадлежи изцяло на служебния премиер. Неговото предложение за състав и структура има обвързващ характер.)

Според Цеков се търси влияние върху МВР от една или друга страна

Около МВР винаги витае напрежение. Но Калин Стоянов ще носи в биографията си това, че опита да влияе на полицаите, организирайки протести, смята журналистът.

Какво прави експертната кандидат за министър-председателка Кожарева на протест на МВР, попита Великова.