С възстановка на боевете бе отбелязана 147-та годишнина от Шипческата епопея

24 Авг 2024 21:14
С възстановка на боевете бе отбелязана 147-та годишнина от Шипческата епопея С възстановка на боевете бе отбелязана 147-та годишнина от Шипческата епопея

С възстановка на боевете на българските опълченци и руските части бе отбелязана 147-та годишнина от Шипченската епопея.

Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Пресъздадената битка бе завършекът на тържествата, посетени от хиляди българи. На церемония пред Паметника на свободата на връх Шипка бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към героичния подвиг на падналите за свободата на Родината, беше отслужена панихида за загиналите. Сред гостите на събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и Симеон Сакскобурготски.

„Българинът няма право да бяга от никой връх, както е казал и Вазов, защото твърде скъпо е заплатено с кръв това достояние. Първо е заплатил Господ с кръвта си, след това и воините. Нека знаем, че този връх висок е и ние трябва да помним историята. Какво друго ни остава, освен със силна молитва да съберем небето и земята в едно за доброто на нашето отечество“, каза великотърноският митрополит Григорий, цитиран от БТА.

Паметникът на свободата на връх Шипка ще бъде отворен до 19:00 ч. и ще бъде с вход свободен за всички, които желаят да посетят неговата експозицияВ програмата на Националното честване „Шипченска епопея“ предстои откриване на изложба „Последното сражение” на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и Исторически музей – Дряново.

Това ще стане на 26 август в Националния музей на образованието в Габрово. На 27 август ще бъде представена книгата „Опълченците от Габровския край“ на Ангел Ангелов.