Френският Екскалибур изчезна мистериозно

08 Юли 2024 13:15

Пазителят на Франция, поставен от един от легендарните паладини на Карл Велики, изчезна мистериозно и хвърли в потрес не само страната, но и вярващите в сурови предсказания по света.

Изчезна мечът Дюрандал, който е забит в Рокамадур от 13 века и за който се носят легенди, че използва магията на Екскалибур. Той е от големите реликви на средните векове, сравнима само със Светия Граал и Екскалибур - легендарният меч на крал Артур и рицарите на Кръглата маса. Дюрандал е мечът на друга голяма легенда – Роланд (или Ролан на съвременен френски).

На 2 юли легендите и страховитите пророчества връхлетяха с чудовищна сила, след като френската полиция съвсем официално съобщи, че Дюрандал е изчезнал и се води разследване. Пророчеството вещае, че Франция е заплашена от страховити събития, ако това се случи и то вече е факт. В градчето Рокамадур всички са в потрес. Всеки ден се правят служби за намиране на меча и се отправят молитви към Господ да пожали града и страната.Тълкувателите на пророчества обаче отиват още по-далеч и казват, че изчезването на меча засяга не просто Франция, а цялата империя на Карл Велики. Франкската държава е една от най-големите през средните векове и обхваща обширни територии в Западна Европа, пише Телеграф.

Тълкувателите на пророчества обаче не спират дотук и отбелязват, че тъй като за Дюрандал е използвана магията на Екскалибур, то пророчеството се простира и върху Британските острови.

Истории и легенди
Името на Дюрандал идва от стара дума за неразрушим и от понятията „твърд“, „изключително здрав“, „устойчив“. Според „Песен за Роланд“ - образец на рицарската литература, мечът е имал невероятна мощ и който го притежава, никога не може да загуби битка. Самият Роланд обаче е ранен. И умирайки, иска да разруши меча, за да не може неговата сила да премине във врага. Мечът обаче не може да бъде разрушен. Тогава Роланд използва магическата сила на оръжието и го хвърля. Дюрандал лети на стотици километри и се забива в скалата на Рокамадур. Там около него после изникват различни сгради, но до 2 юли 2024 година – почти 13 века, Дюрандал бе там.

Легендата гласи, че лично Карл Велики е отишъл при Феята на Езерото и тя му дала магията на Екскалибур, с която после кралят на франките дарил предводителя на своята армия и пръв паладин Роланд. Така рицарят се сдобил с Дюрандал, който имал божествената сила да побеждава. Но маврите, с които Роланд воювал, решили да вземат силите на меча и правели магии срещу паладина. Мечът обаче винаги устоявал на черните магии.Дюрандал е герой на множество средновековни легенди и истории. Той е в женски род и според някои от разказите на средните векове е омагьосана фея (не се казва дали е тази на езерото от легендите за крал Артур), която се жертва сама и дарява магичните си сили на оръжието.

Никой няма спомени как в Рокамадур е попаднал въпросният меч в скалата, но той от векове е там и около него се издига старовремското градче. В наши дни специалисти от Лувъра и други френски музеи са сваляли меча и са го излъсквали, но не са го изследвали.

Британският Telegraph разказва как местните вярват, че съдбите на техния град и магическия меч са преплетени една в друга.Според вестника музеят „Клюни“ в Париж е изложил меча през 2011 г. Скъпоценната реликва е била придружена от градски съветник и охранители на връщане от Париж, за да се гарантира безопасността му. Там се разказва интересна версия за меча. Според нея Господ пратил ангел да занесе на крал Карл Дюрандал и да го предаде след това на рицаря Роланд, който е бил и племенник на императора. Сарацините разбрали за това и решили да вземат реликвата, но не успели нито със сила, нито с хитрост.

В „Песен за Роланд“ пише, че златната дръжка на Дюрандал крие свещени християнски реликви: зъб на Свети Петър, кръв и коса от различни светци, както и парче от дрехата на Дева Мария. Дюрандал е неразрушимо оръжие. На смъртния си одър Роланд опитал да унищожи Дюрандал, за да не попадне в ръцете на врага. Според легендата при опита на Роланд да унищожи меча се е образувал в Пиренеите Проломът на Роланд – широк е 40 метра и е висок 100 м. През него преминавали рицарите и керваните на търговците.В Ронсево Роланд е успял да задържи мюсюлманската армия, която е стохилядна и ожесточено атакувала основната армия на Карл Велики. Използвайки Дюрандал, той убил много врагове и дори отсякъл дясната ръка на царя на сарацините и обезглавил сина му. Когато Роланд не успял да унищожи Дюрандал, той решил да го скрие под тялото си, преди да умре. Погребан е до Бордо в Аквитания.

Според друга история, която вече споменахме, Роланд хвърлил Дюрандал във въздуха и той прелетял стотици километри и се забил в скала в Рокамадур, на 160 километра северно от Тулуза. Посетителите на параклиса „Нотр Дам“ в Рокамадур до 2 юли можеха да видят железен меч, забит в скалата над входа на параклиса.

Изследователи смятат, че това е истинският меч, принадлежал на рицаря Роланд. Той е бил вързан с верига, така че да не може никой да го открадне. Но дръжката му не е златна и няма в нея реликви. От местната туристическа агенция твърдят, че това е реплика на Дюрандал. И под сурдинка признават, че още навремето това са измислици на местните свещеници, за да привличат поклонници, а сега и туристи.

Измислица или не, но не само вярващите са сериозно обезпокоени от изчезването на легендата.