Ще има ли нов служебен кабинет? Става ясно утре в 10.00 часа

25 Авг 2024 19:46
Ще има ли нов служебен кабинет? Става ясно утре в 10.00 часа БГНЕС

В понеделник ще стане ясно дали ще има нов служебен кабинет. Президентът Румен Радев ще се срещне с кандидата за служебен премиер Димитър Главчев на 26 август в 10 часа на „Дондуков“ 2, предаде bTV.

В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август държавният глава определи настоящия служебен министър-председател и председател на Сметната палата за служебен премиер и му възложи да предложи състав на служебен кабинет.

До избора на нов служебен кабинет се стигна, след като депутатите от 50-ото Народно събрание не успяха да излъчат редовен кабинет – неуспешни бяха и трите мандата, които им връчи президентът. Румен Радев първоначално избра друг кандидат за нов служебен премиер – зам.-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева.

После обаче отказа да подпише указ за предложеното от нея правителство, защото за вътрешен министър отново се предлагаше Калин Стоянов. След отказа Кожарева внесе жалба в прокуратурата, че е била подложена на натиск, а после се появи на протест на служители на МВР заедно с Калин Стоянов.

Служебният вътрешен министър си позволи да вдигне юмрук по време на протестната акция. Въпреки призивите да се оттегли той отказа да подаде оставка.

След това президентът възложи на Димитър Главчев да състави ново служебно правителство. До понеделник – 26 август, Главчев трябва да представи неговия състав, а ако Румен Радев го одобри, още същия ден ще издаде указ за назначаване на кабинета. Той ще положи клетва на 27 август в парламента. При такова развитие на процедурата новите предсрочни парламентарни избори ще са на 27 октомври.