Радев прие състава на кабинета "Главчев"-2. Атанас Илков сменя Калин Стоянов

26 Авг 2024 10:48
Радев прие състава на кабинета "Главчев"-2. Атанас Илков сменя Калин Стоянов Снимка: Нова телевизия

Държавният глава Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Досегашният служебен премиер представя предложенията си за състав на нов служебен кабинет, съобщават от bTV.

Миналата седмица президентът не прие състава на новия служебен кабинет, предложен от номинираната тогава за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева.

Тя остави основна част от министрите в досегашния служебен кабинет, а Румен Радев се обяви против оставането на Калин Стоянов в МВР и поиска той да бъде сменен. Горица Грънчарова-Кожарева обаче заяви, че няма да направи друго предложение.

Димитър Главчев предложи мястото на Калин Стоянов като вътрешен министър да бъде поето от Атанас Илков.

Още при връчването на мандата Румен Радев обясни, че ако кабинетът "Главчев 2" отговаря на основното изискване към такъв кабинет - да осигури честни избори, той ще подпише указа веднага, за да може правителството да се закълне пред Народното събрание, а изборите да се проведат на 27 октомври.

След предложения състав от Димитър Главчев Румен Радев заяви, че още утре сутринта ще издаде указа за назначаването на служебното правителство и очаква същия ден то да се закълне.

Президентът съобщи, че утре ще издаде и указа за провеждането на предсрочни избори на 27 октомври.

В състава на новата служебна власт са направени три промени. Сменени са министърът на вътрешните работи, на външните работи и на транспорта.

Министерството на външните работи ще бъде поето от Иван Кондов, а Красимира Стоянова ще поеме Министерството на транспорта и съобщенията.

Останалите членове на първия кабинет на Димитър Главчев остават на постовете и във втория.

До края на седмицата новото служебно правителство трябва да излъчи българската кандидатура за еврокомисар, заяви държавният глава Румен Радев.

"Приоритет номер едно за мен е подобряването на живота на българските граждани", каза Димитър Главчев.