ЦИК отхвърли искането на Чакъров да извади ДПС от коалицията на Пеевски

12 Сеп 2024 18:44

Централната избирателна комисия (ЦИК) остави без разглеждане заявленията от ДПС на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров за излизане на Движението за права и свободи от "ДПС - Ново начало" и от крилото на Делян Пеевски за участие на партията в коалицията. Това бе решено на заседание на комисията днес с 12 гласа "за" и два - "против", съобщи БТА.

Първото заявление е подадено от Джевдет Чакъров в 17 часа на 11 септември, когато изтече и крайният срок за регистрация на партии и коалиции за парламентарните избори на 27 октомври. Контриращото заявление пък е постъпило в 19 ч.Докладчик по преписката бе Елка Стоянова. Тя заяви, че ДПС може да се представлява от двамата представители на партията, а подадените от тях заявления си противоречар.

Тези писма са в определен тип времеви отрязък, който се ограничава от решение на ЦИК, според което подаването на писма във връзка с регистрация на партии и коалиции свършва в 17:00 часа, посочи Ерхан Чаушев. Той поиска 20-минутно прекъсване на заседанието, за да бъде изяснена ситуацията около проекта за решение на комисията. След почивката той заяви, че няма как да се оставят без разглеждане заявления в различна обстановка.

ЦИК вече се съобрази с решението на Върховния административен съд (ВАС), като регистрира за участие в изборите "ДПС- Ново начало" и отказа самостоятелно участие на ДПС във вота.