ВАС заседава по две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК

10 Сеп 2024 08:05
ВАС заседава по две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) ще разгледа днес две дела по жалби на ДПС срещу отказ на Централната избирателна комисия за заличаване на регистрация, предаде dariknews.bg.

Делата са образувани по жалби на партия „Движение за права и свободи“, представлявана от Делян Пеевски срещу решение от 4 септември на ЦИК, с което се отказва заличаване на регистрацията на политическата партия „Движение за права и свободи“ за избори на 20 октомври, както и решение от 4 септември на ЦИК, с което е отказано да бъде заличена регистрацията на политическата партия „Движение за права и свободи“ за участие в частичните избори на 20 октомври.

От Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“, представлявана от Делян Пеевски, подадоха жалба до ВАС против отказа на ЦИК да регистрира коалицията за участие в изборите на 27 октомври.

В позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС, се казва, че от „ДПС – Ново начало“ смятат, че отказът е незаконосъобразен, тъй като коалицията е представила всички необходими документи, съгласно Изборния кодекс.

Централната избирателна комисия ще даде първи брифинг след скандалите с регистрациите на двете фракции в ДПС, предаде NOVA. Традиционно преди избори тя съобщава пред медиите всичко най-важно ежеседмично, но миналата седмица това не се случи.

При приемането на документите на двете крила в Движението за права и свободи миналата седмица председателят на Комисията Камелия Нейкова беше командировка в Азербайджан. Сега се очаква коментар както около развитието по казуса „ДПС”, така и за подготовката на вота на 27 октомври.