ЦИК регистрира ''БСП - Обединена левица'' за изборите на 27 октомври

11 Сеп 2024 18:57

Централната избирателна комисия регистрира "БСП - Обединена левица" за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври с 14 гласа "за".

В коалицията участват 14 партии.

Във вторник вечер заявленията на БСП за регистрация за предстоящия вот предизвикаха спор в ЦИК, който доведе до прекъсване на заседанието ѝ.

Причината беше подадено от изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров заявление за оттегляне на заявлението за явяване самостоятелно на партията, внесено от пълномощници на подалата оставка като председател на социалистите Корнелия Нинова. Зафиров поиска подписката и съпътстващите документи да му бъдат върнати.

Преди това Върховният касационен съд заличи Корнелия Нинова като председател и представляващ БСП и вписа като представляващ партията Атанас Зафиров."Няма как едно лице да иска подписка, събрана от друго лице с претенции за представляващ партията", заяви Ерхан Чаушев, член на ЦИК.

От своя страна секретарят на ЦИК Севинч Солакова допълни, че никога ЦИК не е връщала подписки, тъй като това е подписка, която съдържа и лични данни.