Тошко Йорданов: При президентска република поне се знае кой носи политическата отговорност

13 Сеп 2024 08:08

Борисов се опитва служебно да спечели мнозинство. Много му се иска да има 20 депутата отгоре, които хората не му ги дават. Негова работа е да говори неща, които не са реалистични, свободен човек е да говори шашави неща.

Това заяви депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов в студиото на "Денят ON AIR" по повод предложенията на лидера на ГЕРБ за промени, с които победителят в изборите да има предимство.

"Ако има управление, то трябва да е ясно базирано върху програма с конкретни срокове и партии, които да ги подкрепят. Най-честният подход е търсене на подкрепа по конкретика - да се реализира през Министерския съвет и мнозинство в парламента. Иначе трябва или да си лъжец и глупак, или да правиш неприятни компромиси", обясни гостът.

В ефира на Bulgaria ON AIR Йорданов посочи, че в 50-ото НС е можело да се състави правителство без без ГЕРБ и ДПС като е имало политическо съгласие, но Кирил Петков се е отказал.

Тошко Йорданов подчерта, че до момента при преговори не се е стигало до етап предлагане на хора за постове.

"Ако е форма на общо управление и на принципа експерт в определен сектор, би трябвало тези зад програмата да постигнат съгласие кой да е начело, квотният принцип не е ок, защото става парцелиране", каза гостът.

Народният представител от ИТН беше категоричен, че последствията за ГЕРБ и ПП-ДБ, ако се стигне до нови предсрочни избори, ще са тежки и затова може и да се стигне до широко управление в 51-ото НС.

В решенията на ЦИК за регистрациите на двете фракции на ДПС Йорданов видя независимост.

"В ЦИК се държаха като хора, които си взимат самостоятелни решения. Ако е имало натиск от фракцията около Пеевски, вероятно щяха да бъдат регистрирани доста бързо", коментира събеседникът.

Очакванията му са, ако и двете ДПС-та отидат на избори, това на Доган да влезе с повече депутати, заради твърдото ядро избиратели зад него.

Във връзка с размразения конкурс за обвинител номер едно, Тошко Йорданов категорично заяви, че този Висш съдебен съвет може да проведе процедурата.

"Харесва ни, не ни харесва - сегашният ВСС има пълното законово право да го направи. А дотук се стигна заради некадърните промени на ПП-ДБ. Бетонираха старата съдебна система. Аз също мисля, че е неморално да избират нов главен прокурор, но е законно, същият ВСС махна Гешев. Да си сърбат попарата тези, които писаха Конституцията", каза Йорданов.

По думите му във вариант президентска република поне ще бъде ясно кой носи политическата отговорност.