Илияна Йотова за Екатерина Захариева: Аз съм малко разочарована, очаквах друг ресор

17 Сеп 2024 23:04

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази смесени чувства относно назначението на Екатерина Захариева за български еврокомисар с ресор стартъпи, изследвания и иновации. Вицепрезидентът сподели, че е имала надежди България да получи ресор, свързан с регионалната и кохезионната политика. Тя аргументира позицията си, казвайки: "Ние имаме нужда от това България да казва тежката си дума за една политика, която днес е поставена под въпрос. Голяма част от средствата, които се предвиждат за кохезионна политика – политиката на сближаване на европейските региони, отиват за съжаление в други пера".

В коментар пред журналисти преди събитие в Резиденцията на Посолството на Франция в България, Йотова сподели своите мисли относно предложения портфейл.

"Аз лично съм малко разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да получи България", заяви вицепрезидентът Йотова. Въпреки това, тя изрази подкрепата си към Захариева, пожелавайки ѝ успех в предстоящото изпитание пред Европейския парламент и съответните комисии.

Йотова подчерта важността на междуличностните отношения в новата роля на Захариева: "Не поста прави човека, а човекът прави поста. Разчитам, че тя ще има много добри взаимоотношения със своя румънски колега, която очевидно ще бъде шапката над българския ресор, както и с поне трима-четирима еврокомисари, в чиито ресори има съприкосновение с портфолиото, което получи България".

Йотова изрази и съжаление, че ресорът за разширяването на Европейския съюз е предоставен на Словения, а не на България. Тя коментира: "Мечтаех си България да отговаря и за разширяването. Не е добре, че разширяването отива в друга страна от Балканите – Словения, както и миграционната политика в Австрия".

Въпреки изразените резерви, вицепрезидентът завърши на позитивна нота, признавайки предизвикателствата пред Захариева: "Много дипломатически усилия и дарби ще са нужни на Екатерина Захариева, за да се справи. Искрено ѝ пожелавам успех".

Коментарите на Йотова бяха направени в контекста на отбелязването на 45 години дипломатически отношения между България и Франция, събитие, което се провежда в Резиденцията на Посолството на Франция в България.