Екатерина Захариева вече не е депутат

19 Сеп 2024 11:03
Екатерина Захариева вече не е депутат Снимка: БГНЕС

Парламентът започна работа с гласуване на прекратяване на правомощията на Екатерина Захариева. Депутатите приеха предложението.

Захариева бе народен представител от Пазарждик.Причината за напускането ѝ от парламента е номинацията ѝ за еврокомисар. Вече се знае, че тя е предложението на председателката на ЕК Урсула Фон Дер Лайен за ресор "Стартъпи, изследвания и иновации".

Гласуването мина със 184 гласа "за", петима "против" (4 независими и един от ПП-ДБ) и трима въздържали се (2 независими и един от ПП-ДБ).

Предвижда се депутатите да обсъдят и проект на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа. Точката е втора за днес според приетата програма за работа на Народното събрание и е внесена от Николай Денков и група народни представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

В дневния ред е и първото гласуване на промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложени от ПГ на „Има такъв народ“. Авторите предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждани с избирателни права, а като съотношение на същата база. Други изменения са свързани с намаляване на праговете за валидност на референдумите и премахването на прага при определяне на резултатите от референдум. Третата група промени са свързани с облекчаване на технологичните правила за събирането на подписката и за двата вида референдуми.

В дневния ред е също изслушване на служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков заради неспазен законов срок за началото на Националния регистър за случаите на педофилия по Закона за закрила на детето, както и за предприетите до момента от МВР мерки по неговото изграждане. Искането за изслушването е на „Възраждане“.

В програмата е и първото гласуване на промени в Закона за опазване на околната среда с вносители Делян Добрев, Николай Нанков - ГЕРБ-СДС, и Станислав Анастасов, ПГ на ДПС. Депутатите не успяха да разгледат точката на предишни две заседания, тъй като на първото нямаше кворум в залата, а на второто тя отпадна от дневния ред.