Политолог предупреди: Пазарлъкът ще лъсне на изборите

18 Сеп 2024 07:49
Политолог предупреди: Пазарлъкът ще лъсне на изборите Снимка: БГНЕС

Експерти по политически науки обсъдиха актуалните теми, свързани с предстоящите избори, в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR. Те анализираха възможните коалиции, шансовете на различните формации да влязат в следващия парламент и очакванията за съставяне на редовно правителство.

Емил Соколов, политолог, коментира тактиката на някои политически лидери преди изборите: "Честно би било политиците да кажат преди изборите с кого биха се коалирали, биха ли го направили - не." Той отбеляза умението на Бойко Борисов да създава впечатление за почти постигнати договорености, които ще бъдат финализирани след изборите.

Соколов изрази мнение, че съществува вероятност за коалиция между ГЕРБ и фракцията на Делян Пеевски, ако тя успее да влезе в парламента, както и с "Има такъв народ" (ИТН). Въпреки това, той подчерта, че на този етап е трудно да се прогнозира дали ще има редовно правителство.

Относно шансовете на двете фракции на Движението за права и свободи (ДПС) да преминат 4-процентната бариера, политологът Георги Киряков посочи, че това ще зависи от мобилизацията на електората. Според него, етническият фактор ще играе водеща роля.

Киряков анализира ситуацията около групата на Пеевски: "За лагера на Пеевски проблемът е, че няма да бъде припознат от българските турци. Марката няма значение, важни са лицата." Той добави, че участието на Ахмед Доган в кампанията и като водач на листи би могло да повлияе положително на резултата на ДПС.

Експертите се обединиха около мнението, че корпоративният вот ще бъде от ключово значение за влизането на ДПС в следващото Народно събрание. Емил Соколов коментира: "Корпоративният стимул е най-силен. Пазарлъкът ще лъсне, ще видим в чистата му форма корпоративния вот."

Относно възможните коалиции в 51-ото Народно събрание, Киряков отбеляза, че по-големият брой партии в парламента би затруднил съставянето на редовно правителство. Той подчерта, че единствено "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) остават твърди в своята продемократична позиция.

Соколов допълни анализа, като посочи, че личните вражди в ИТН влияят на приоритетите им, докато ПП-ДБ трудно биха коалирали с ГЕРБ или ДПС.

Експертите обсъдиха и шансовете на лявото обединение. Киряков изрази опасения, че част от традиционните поддръжници на Българската социалистическа партия (БСП) може да не гласуват поради несъгласие с текущото ръководство. Това би могло да доведе до риск обединената левица да не премине 4-процентната бариера.