Вицепремиер в Скопие нарече българите мизерни и нецивилизовани

18 Сеп 2024 17:02

Македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски направи остър коментар по повод разразилия се скандал с липсата на македонското знаме при неформалната среща между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова в София.

Дясната ръка на премиера Християн Мицкоски заяви, че българите и македонците нямат обща история, нито общи корени.

"Държавите водят войни, но когато техните представители седнат да преговарят, се издигат знамената и на двете страни. Благоприлично е, когато някой ти дойде на гости, да му сложиш знамето. Не очаквам от президента да гледа къде има или няма знамена, това е работа на домакина", коментира Николоски в интервю за македонската телевизия "Алфа".

 

Според него е "очевидно, че домакинът не е цивилизован".

"Ако искат, нека ми пратят протестна нота. Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Онези, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени", коментира още вицепремиерът на РСМ.

По думите му винаги, когато в България има избори, тема е Македония.

Според Николоски България е в специфична политическа ситуация, "в която има две реалности" – от една страна политическите партии от две години не могат да направят правителство, от друга страна - "президентът, който няма особено голяма изпълнителна власт, а се опитва да стане първа политическа фигура и да създаде политическа партия след края на мандата си".

Колко струва инсталирането на термопомпа в дома ви? - Цените за 2024 г. може да ви изненадат
Термопомпи | Реклами в мрежата за търсене
by Taboola

"И политическите партии и президентът се опитват да получат дивиденти, за да дойдат на власт за сметка на Македония", заяви Николоски.

Вчера (18 септември) външният министър на РСМ поиска България да се извини заради липсващото знаме на ''Дондуков'' 2. Ден преди това новата власт в македонската столица заяви, че ще връчи протестна нота на българския посланик, а премиерът на РСМ Християн Мицкоски пък заяви, че "България е преминала червените линии".

Държавният ни глава Румен Радев обясни, че това не е било официално посещение и протоколът не го налага. Бившият служебен министър и настоящ съветник на президента - Димитър Стоянов също обясни, че по време на посещението на президента на Република Северна Македония в София в гербовата зала на президентството не е било сложено македонското знаме, тъй като визитата на Гордана Силяновска - Давкова е била по повод културно мероприятие - не е било нито държавно, нито работно. Такива посещения не изискват стриктно спазване на държавния протокол.