Радан Кънев иска следващото правителство да има дълъг мандат, защото идват непопулярни мерки

20 Сеп 2024 21:21

Работата на медиите в Европа е да предизвикат интерес, с публикации за скандали около кандидатите за еврокомисари. Всичко обаче зависи от представянето на конкретния кандидат за еврокомисар. Това заяви евродепутатът Радан Кънев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Ресорът на г-жа Захариева е изключително важен и аз вярвам, че г-жа Захариева ще е отлично подготвена, смята той.

„В доклада на Марио Драги се посочва, че Европа изостава драстично в сферата на иновациите, на това се дължи и изоставането на икономическия ръст в сравнение с Китай и САЩ. Има огромна липса на инвестициите в иновациите. Това е въпросът, който ние трябва да решим през следващите години. Огромна част от средствата трябва да дойдат от частните пазари, след което те да се върнат към инвеститорите. Проблем е, че ние нямаме добре развити финансови пазари. Друг проблем е по-скъпият, който плаща бизнесът в нашия регион“, обясни евродепутатът.

По думите му България може и има шанс да се развива в сферата на иновациите. Това, че сме по-малки ни дава огромни предимства. Икономиката ни е по-гъвкава и по-адаптивна“, смята Радан Кънев.

Евродепутатът коментира и темата с предстоящите предсрочни избори у нас. Той смята, че е грешно да се казва, че победителите от изборите са ясни предварително. „Нека да видим кой как ще се представи на изборите. Който мисли, че резултатите от тези избори са предвидими, нищо не разбира“, заяви Кънев. Според него на тези избори ще има изненади.

По думите му има хора, които могат да поемат ролята на надпартиен кандидат за премиер. „Което и име да посоча, то ще бъде изгорено, затова няма да коментирам. Въпросът е могат ли да бъдат убедени в тази изключително кална среда в България да поемат такава отговорност“, каза той.

„Аз ще бъда критичен към едно: не приветствам идеята да се мисли за експертно правителство, но с ограничен срок на действие и конкретни задачи. Правителство трябва да има достатъчен хоризонт, за да приложи непопулярни мерки. Трябва да се мисли за една 3-4-годишна програма за управление, защото сме много години назад от световната икономика“, каза още Радан Кънев.