Ара Маликян посвети „ПЛОВДИВСКА РАПСОДИЯ“ на зрителите на АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР /снимки +видео /

04 Сеп 2023 15:18
Ара Маликян посвети „ПЛОВДИВСКА РАПСОДИЯ“ на зрителите на АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР Ара Маликян посвети „ПЛОВДИВСКА РАПСОДИЯ“ на зрителите на АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР

 

Най-старата сцена в България за първи път посрещна виртуозния цигулар Ара Маликян и неговия оркестър. Звуците на цигулката му огласиха Античния театър и завладяха меломаните.

Испанският цигулар от арменски произход, роден в Бейрут, излезе в затъмнената зала и представи някои от новите си композиции. Той сподели, че посвещава турнето си на своя син Кайро. „Докато всички деца в училище казват, че харесват лъвове, тигри, леопарди и други величествени животни, фаворит за нашето дете е рибата сепия. Учуден от това, попитах учителката защо е така. А тя ми отговори: „При такива диви родители, какво очаквате? И аз се съгласих с това“, каза Ара Маликян и развесели публиката.

Заедно с Ара Маликян на сцената на Античния театър излязоха великолепният пианист Иван Люис – номиниран три пъти за Грами джаз, познат на пловдивчани от първия концерт на виртуозния цигулар в Пловдив преди 2 години, както и басистът Иван Руис Мачадо и барабанистът Георвис Пико Милано, който повече от 25 години е познат на меломаните на класическа и джаз музика. Популярните музиканти пренесоха зрителите в света на своето изкуство – от етно ритмите и класиката до джаз композициите. Владеейки до съвършенство цигулката, Ара Маликян демонстрира изключително авангардно смесване на стилове и нестандартно артистично поведение, напомнящо сякаш шамански танц, а на моменти на „дервишки полет“. В сценичния му костюм отново бяха вплетени етно мотиви.

„Чувствам се като емигрант, който всеки ден мигрира някъде, но пред тази публика се чувствам прекрасно, затова една от новите ми композиции е посветена на Пловдив и я нарекох „Пловдивска рапсодия“, сподели Ара Маликян и цигулката му „запя“. Последваха композиции, които разказваха за музикалните вълнения на нестандартния цигулар, завършил прочутата Гилдхолска школа за музика и театър в Лондон, откъдето датира и приятелството му с великолепния български виртуоз Васко Василев.

Сред публиката на Античния театър бяха меломани от Гърция, Израел, Великобритания, Германия, Испания, Италия и други, които останаха омагьосани от музиката на брилянтния и ексцентричен цигулар.

Автор: Екатерина Кючукова