„Огънят на Анадола“ оживява във филм по bTV

18 Окт 2023 16:38
„Огънят на Анадола“ оживява във филм по bTV Снимки: Архив на филма

Динамика, феерия от светлини и зрелищни акробатични изпълнения, 100 танцьори пресъздават историята на Анадола в световноизвестното шоу на турския хореограф Мустафа Ердоган.

Спектакълът е показан в 110 държави на четирите континента, а на 9 декември във Варна и на 10 декември в зала 1 на НДК българската публика ще види новата версия на шоуто.

Журналистът Георги Тошев се срещна отново с Ердоган след 10 години, за да довърши своя филм за представлението, което е играно на много необичайни места като Египетските пирамиди и Айфеловата кула.

 

„Почти на всяко едно място, получаваме възторжени реакции. Шоуто е създадено с прецизни калкулации, така че през 3 минути да получава аплодисменти. Тези аплодисменти са еднакви, както в Нова Зеландия, така и в Мексико, Америка. Но има някои културни, кодови различия, например в Европа има хора, които аплодират и с тропане на крака, а американците крещят. Подобни различия съществуват, но нашата „наука“ за аплодисменти продължава навсякъде по един и същ начин“, разказва Ердоган във филма „Огънят на Анадола“, който bTV ще излъчи тази неделя в „непознатиТЕ“ от 11 часа.

Във филма са включени кадри от спектакъла в Троя, в град Чанаккале, където трупата играе пред 40 хиляди зрители.

„Огънят на Анадола“ е вдъхновен от древната митологична и културна история на Анадола.„За да създам спектакъл на първо място е важна историята. Трябва да я изучаваме, да я знаем много добре. Когато знаем собствената си история е много лесно да преценим, коя история да разкажем. Най-важни са митологията и философията, комбинацията между тях. Върху изградената културна основа, се добавя музика, която е основана отново на митологията. А танците се добавят след изключително прецизни проучвания, с точност на бижутер“, споделя Мустафа Ердоган.

 

След последното земетресение в Турция хореографът и неговата трупа помогнаха на хиляди засегнати.

„Имаме академия и ученици в засегнатия район, Антеп. Слава Богу академията ни не се срути. Превърнахме академията ни в пункт за събиране на помощи. Всички ние посетихме засегнатите райони. Обиколихме селата. Раздадохме помощи. Приходите от турнето ни след трагедията, руското ни турне, изцяло бяха дарени за помощ на населението от засегнатите райони. Приходите на една част от спектаклите ни и тук също бяха пренасочени към засегнатите райони. Закупихме и изпратихме неща от първа необходимост. И в представлението, което изнасяхме включихме моменти, които пресъздаваха тази трагедия. Бяха много сърцераздирателни. Изпълнихме ги на няколко пъти. Но в сегашната ни, днешна хореография, вече не ги изпълняваме, тъй като искаме да забравим за всички тези лоши спомени. Но да, посветихме танц за този труден момент“, споделя Ердоган, а във филма на режисьора Антония Барулова – Михайлова и журналиста Георги Тошев се показва и хуманитарната мисия на участниците в шоуто „Огънят на Анадола“.

 

Билети за „Огънят на Анадола“ тук:

 

ВАРНА: https://bit.ly/3PBFshW

СОФИЯ: https://bit.ly/3CO9gQE