Идеен конкурс за бившата сграда на БНБ обяви Община Пловдив

26 Фев 2024 19:36

 

Община Пловдив обявява конкурс за идеи, които да дадат насока за предназначението на бившата сграда на БНБ на ул. „Райко Даскалов“, съобщиха на съвместна пресконференция кметът Костадин Димитров, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, председателят на КАБ арх. Чавдар Тенев и арх. Васил Шилев от САБ.
Кметът Костадин Димитров бе категоричен, че от сега нататък конкурсното начало и прозрачността ще залегнат във всички значими за Пловдив проекти, а представителите на двете архитектурни гилдии приветстваха това.
„Тази инициатива е водена от мисията ни, основана на трите стълба - грижа, визия и детайл. Целта е да положим грижа за културното ни наследство, да разработим визия за неговото реинтегриране по подходящ начин в съвременния динамичен град и да покажем внимание към детайла, в синхрон със средата“, посочи Костадин Димитров.
Той допълни, че идеята е сградата да бъде обживена и да се превърне в поредното притегателно място в най-дългата пешеходна зона в Европа.
„Това е уникален шанс за бившата сграда на БНБ да бъде не просто съкровищница, пазеща историята и архитектурата на Пловдив, а ключов елемент, който отразява духа на Пловдив в европейската столица на културата“, коментира кметът Костадин Димитров.

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов изтъкна, че двете изисквания, на които общинската администрация държи, е концепциите за сградата да са свързани с културата и да са отворени за хората.

„Този конкурс е предизвикателство, защото самата сграда е доста сложна, има две тела, прекрасен банков салон и трезор, както и обширно пространство пред нея. Смятам, че в бъдещото предложение за визията й, традицията и модерността ще се срещат и допълват взаимно“, каза Пламен Панов.
От днес функционира и специален сайт „Трезор за идеи“, в който всеки може да предложи собствена визия за функционалността на сградата. www.trezorzaidei.com

Ще бъдат организирани и Дни на отворените врати през март, в които всеки би могъл да посети импозантната постройка. Тези, които нямат възможност да я видят на живо, могат да я разгледат чрез виртуална разходка в сайта.

Всеки участник може да изпраща своите предложения по електронен път на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 23:59 часа на 30.04.2024 г. или на хартиен носител до 17:00 часа на 30.04.2024 г. в деловодството на Община Пловдив, пл. „Стефан Стамболов“ №1.

Три от най-добрите идеи ще бъдат наградени с премия от по 3000 лв. и ще бъдат представени на широката общественост под формата на изложба в откритите градски пространства пред сградата на БНБ. Класираните на първите три места концепции ще бъдат подложени на обществено обсъждане и ако някоя от тях бъде приета радушно от пловдивчани, Община Пловдив ще пристъпи към реализацията й.

Конкурсът е отворен за всички – студенти, архитекти, дизайнери, артисти, художници и към всеки, който желае да допринесе за устойчивото опазване на културното ни наследство, да разгърне иновативността и творческия си потенциал и да допринесе за преобразяването на Пловдив, както и да остави своя отпечатък в развитието му. Осигурени са както изходни материали, които могат да бъдат свалени чрез портала, така и възможност за оглед на място с предварително записване.

Повече за условията на конкурса може да се прочете на сайта www.trezorzaidei.com, а въпроси могат да се задават на електронния адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Представянето на концепциите не е обвързано с изработването на архитектурен проект. Състезанието е за идеи за нова функция на сградата и не представлява конкурс за идеен инвестиционен проект по смисъла на Закона за устройство на територията и Наредба за провеждане на конкурси в устройственото планиране и инвестиционното проектиране.

Main Menu