Фестивалът TheatAir: Тази година – в четири квартала от 5 до 9 септември

03 Сеп 2024 18:58

За единайсети път в Пловдив ще се проведе Фестивалът за улични изкуства TheatAir. Събитието, започнало историята си като модул към Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ вече се обособява като самостоятелен форум и за първи път има съпътстваща програма.

Част от нея е мастър клас за дебютиращи куклени режисьори с ментор Елица Петкова, позната на публиката като режисьор на спектаклите „Незнайко в Слънчевия град“ и „Невидимят Тонино“. Петима селектирани участници се обучават с разнообразни задачи от 30-ти август до 5-ти септември. На 5-ти септември е официалното откриване на фестивала и отворена репетиция на режисьорския мастърклас от 10:00 до 14:00 ч.

Основната програма започва с откриване на изложба пастели на доайена на пловдивския куклен театър Панайот Добрев – Понко в 17:00 ч., програмата продължава в 17:30 с шествие с Марица брас бенд и уличният спектакъл „Пешеходна зона“ по Главната улица до Виенски павилион. Там под сенките дърветата ще гледаме и слушаме Гранде Кантаджиро Баратоли - една прекрасна италианска група от улични музиканти-кукловоди. Виенският павилион ще се превърне в сцена на изключителния интерактивен спектакъл на световноизвестния белгийски клоун Еластик.
Програмата продължава на Открита сцена на театъра в 21:00 със спектакъл на Лас Сомбрас Чинас от Испания и завършва с концерт на виртуозните музиканти от Ангел Демирев трио.
След първия ден на фестивала, който ще зарадва зрителите в центъра на Пловдив, TheatAir идва в още три квартала. Впечатляващата международна програма ще бъде в кв. Кършияка на 6-ти, в ж.к. Тракия на 7-ми, в Кючук Париж на 8-ми септември. Събитията започват в 17:30 на всяка от локациите, като програмата всеки ден приключва с различен акустичен концерт.

На 9-ти септември, като част от съпътстващата програма на TheatAir, в кукления театър ще се проведат две събития, съвместно организирани с Асоциацията на куклените театри Унима, България. от 14:00 ч. д-р. Михаил Байков ще представи единственото списание за куклен театър у нас „КуклАрт“, като гостите ще могат да закупят архивни броеве, както и най-новият брой 17 за 2023 г. В 15:00 ч. започва първата по рода си режисьорска борса за куклени спектакли. Събитието е само с покани и дава възможност както на режисьорите, така и на мениджърите на държавни, общински и частни културни институти да се запознаят и да открият пътища за съвместна работа.