Зам.-министър Сукалински: МИИ стимулира трансграничното сътрудничество на отбранителния ни сектор

05 Юни 2024 18:29

 

Политиката на Министерството на икономиката и индустрията е насочена към активна подкрепа и стимулиране на трансграничното сътрудничество на отбранителния ни сектор. По този начин създаваме необходимите предпоставки за участие на нашата индустрия в механизмите за изграждане на отбранително-технологични капацитети на НАТО и ЕС и по-нататъшното й успешно интегриране в европейската отбранителна технологична и индустриална база. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински в приветствието си към участниците в заседанието на Индустриалния форум в рамките на 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“.

 

„В Министерството на икономиката и индустрията разглеждаме процесите на модернизация на Въоръжените ни сили като възможност, от която трябва да се възползва нашата отбранителна промишленост, за да разшири производствения си капацитет и да постигне желаното технологично обновление“, каза зам.-министърът на икономиката.

 

Пред форума д-р Давид Сукалински напомни и че за първи път в историята на ЕС бяха заделени безвъзмездни финансови средства за подкрепа на европейската отбранителна технологична и индустриална база. Той акцентира и на разработените от ЕС инструменти за стимулиране на конкурентоспособността и иновационния капацитет на отбранителната промишленост. Сред тях са Европейска отбранителна индустриална стратегия, Европейският фонд за отбрана, Инструментът за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки (EDIRPA), Европейската програма за отбранителната промишленост и други инициативи.
„От тези именно възможности трябва да се възползва българската отбранителна индустрия, за да остане конкурентоспособна и да затвърди позициите си на световните пазари. За тази цел е необходим качествено нов, прогресивен подход към иновациите и още по-пълноценно сътрудничество и обмен на информация между гражданските и отбранителните изследователски структури и научно-техническата общност както у нас, така и сред нашите стратегически партньори“, каза още зам.-министър Сукалински.
По-рано той участва в пресконференция, по време на която отчете ръст от 30% на износа на продукти в областта на отбраната от нашата страна през 2023 г. спрямо предишните две години. “Това се дължи на доброто качество и конкурентната цена на българските продукти в областта на отбраната, както и на държавната подкрепа за нея”, отбеляза зам.-министър Сукалински.

 

В рамките на изложението се състоя официалното подписване на споразумението между Lockheed Martin Global INC и държавното дружество „Авионамс“. Документът предвижда изпълнение на три проекта от Рамковото споразумение между Министерството на икономиката и индустрията и Lockheed Martin Global INC относно Програма за индустриално сътрудничество F-16 Block 70.
„Хемус 2024“ се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията. Основен организатор е фондация „Хемус - 95“. Това е 16-ото издание на специализирания форум и най-силното от създаването му през 2006 година. В него участват 147 компании от 25 държави, като броят на изложителите бележи ръст от 60 процента.