"Граф Игнатиево" подновява носенето на бойно дежурство

15 Юли 2024 17:00

Откриха нова писта за излитане и кацане на военни самолети в Трета авиационна база "Граф Игнатиево". Модернизираната писта в авиобаза "Граф Игнатиево" получи акт за експлоатация и вече може да се ползва за полети. Официалният документ днес беше връчен на командването на базата от министъра на отбраната Атанас Запрянов. С това започна и пребазирането на изтребителите МиГ-29 от летище Пловдив в трета авиобаза.

"Добре дошли у дома!" - така бяха посрещнати екипажите, които носят бойното дежурство по охраната на българското въздушно пространство в интегрирана система на НАТО, предаде БНТ. Две години това беше строителна площадка и всички полети се извършваха от летище Крумово. Преди министърът на отбраната официално да връчи на командването на базата новия акт 16 на пистата, два изтребителя МиГ-29 прелетяха над нея и след това кацнаха на полосата. Това беше и на практика първото докосване на настилката от колесника на самолет.„111 милиона лева са инвестирани. От тях 87 милиона са български финансови средства, 24 милиона по програма на НАТО. Това летище не е само с национално значение - това е база, която се ползва по колективните планове за отбрана“, обясни министър Запрянов.

 

„Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза „Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите F-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

 

„Смятам, че полосата на външен вид и допир изглежда добре. При кацане нямахме никакви отклонения - наляво и надясно“, добави генерал Николай Русев.

 

Ремонтът на авиобазата беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители F-16. Първите строителни работи по инфраструктурата започнаха в края на 21-ва година със закъснение от две години. По думите на Запрянов има шанс закъснението да бъде наваксано.

 

Основната инфраструктура, необходима за експлоатацията и приемането на самолет F-16, Block 70 в Трета авиобаза в село Граф Игнатиево, ще бъде завършена през 2025 г.На новата писта освен изтребителите F-16, вече ще може да кацат и едни от най-големите американски, стратегически транспортни самолети S-5 и S-17. Пистата ще е полезна и на самолетите за презареждане във въздуха, отбелязват от МО.