Митрополит Николай: Пловдив е поднесъл на България нейното Съединение

06 Сеп 2024 12:48
Митрополит Николай: Пловдив е поднесъл на България нейното Съединение Митрополит Николай: Пловдив е поднесъл на България нейното Съединение

 

С тържествен молебен в катедралния храм "Успение на Света Богородица" и поднасянето на венци и цветя пред паметника на Гаврил Кръстевич в Стария град започнаха тържествените чествания за 139 години от Съединението в Пловдив.

В словото си и пред официалните лица, общественици и граждани в храма - Пловдивския митроплит Николай отбеляза, че Пловдив винаги е давал на България - по-голямата част от Възраждането, първите български народни училища и гимназии, първите български книгоиздателства. По думите му градът ни е дал празника на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, който и до днес честваме, дал е началото на борбата за църковна независимост, дал е стотици хора на духа – писатели, поети, художници във всяка сфера."Пловдив е поднесъл на България нейното Съединение. Благодарение на усилията на своите граждани, благодарение на техния устрем, благодарение на техните жертви, благодарение на техния копнеж да видят общото ни отечество по-голямо. Този град, никога не е взимал мм и може би затова тук се чувства един особен благотворен дух. Може би затова на този ден отново и отново всяка година от Пловдив извиква този благодатен импулс на българско единен и единство и братска любов към общото ни отечество, каза в словото си пловдивският владика.

Дядо Николай призова от Пловдив да дойде импулса на новото българско Съединение, защото „дните, които сега преживяваме, са непознати в цялата българска история по степента на разединение, разцепление и нравствен упадък“. Според него, така са изглеждали последните дни на Второто българско царство и мислещите хора трябва да осъзнаят, дали това, което става не е знак за съдбата и днес на държавата ни.

Митрополит Николай подчерта, че в такива дни най-важен е личният пример и призова пловдивските политици като своите предшественици отново да обединят усилията си, за ново Съединение.

Той припомни делото на Гавраил Къстевич и, че именно в Пловдив започва движението за независима българска църква, а камбаните на храма „Св. Богородица” са оповестили Съединението.

„Честит празник, Бог да пази България и Пловдив”, завърши тържествената си слово митрополитът.

След молебена бяха положени на венци и цветя на паметника на Гаврил Кръстевич в двора на храма с участието на военнослужещи, духовенство и граждани.

На церемонията присъстваха кметът Костадин Димитров, областният управител проф.Христина Янчева, депутати, зам.-кметовете, райкметове, общински съветници и други официални лица.