Кметът Костадин Димитров: Обявяването на Независимостта на България е урок по политическо мъжество!

22 Сеп 2024 12:52

 

С молебен в храм „Света Неделя“ започнаха честванията в Пловдив по повод 116 години от обявяването на Независимостта на България.
На събитието присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, районният кмет на „Южен“ Атанас Кунчев, на „Източен“ - Емил Русинов и на „Западен“ - Тони Стойчева, общински съветници, представители на администрацията и миряни. Молебенът бе отслужен от архимандрит Дамян, ефимерий на Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“, отец Апостол и отец Станчо.
„Най-великият дар от Бога е свободата. Тя е божествено свойство. Само Бог е абсолютно свободен. Ние можем чрез свободата да се уподобим на Бога, но пак чрез нея можем да погубим в себе си всичко божествено. Само свободната вяра е вяра. Само свободната надежда е надежда. И само, когато обичаме свободно, обичаме истински. Честит е всеки човек, който е свободен. Честит е всеки народ, който е от свободни човеци“, посочи в словото си след молебена архимандрит Дамян.
Кметът Костадин Димитров и официалните лица поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов до Източната порта.
„Съединението на България на 6 септември 1885 година и провъзгласяването на Независимостта на 22 септември 1908 години са две събития, записани със златни букви в новата ни история. Основна предпоставка за успеха и на двете начинания е единството на всички българи, без разлика на етнос и социално положение. Това са уроци за политическо мъжество, за държавници, които с воля, мъдрост и последователност защитават и налагат българската кауза“, подчерта кметът Костадин Димитров и призова всички заедно да отдадем своята почит и признателност към забележителното им дело.
И двете събития, по традиция, се организират от Сдружение „Център Петко Каравелов“.
Празникът в Пловдив продължи с концерт на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букурещлиев“ с диригент Илиян Тиганев на Данов хълм, общоградско честване до Колоната на независимостта на площад „22 септември“, възстановка на събитията от 1908 г. от комитет „Родолюбие“, концерт на стълбите на „Каменица“ на Детски хор „Милка Стоева“ към Международен младежки културен център – Бургас с диригент Мариета Секлемова и Хор на пловдивските младежи „Стефка Благоева“ при ЦПЛР - ОДК – Пловдив с диригент Борислава Благоева и концерт-спектакъл „Фолклорни вдъхновения“ на Античния театър с участието на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив и Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – Бургас.