Димитър Чолаков: Обследване на пътникопотока и оптимизация на маршрутната схема за качествен градски транспорт

23 Окт 2023 11:27

 

Това са първите стъпки, посочва вторият в листата с №20


„Темата за градския транспорт е една от най-важните за пловдивчани. Тя не може да се разглежда изолирано от състоянието на инфраструктурата. Няма да се връщам назад, има достатъчно доклади и проекти. Сега трябва да се направят няколко неща, които са много важни”, каза на среща с избиратели вторият в листата на ПП Български възход Димитър Чолаков.

Той изведе на първо място обследването на пътникопотока. Втората стъпка е да се прецени каква корекция е необходима в съществуващата маршрутна схема по градските линии. „Пловдив се разрасна много, построиха се нови комплекси, които са извън обхвата на градския транспорт. Предстои да се завършат и ключови инфраструктурни проекти – пробива под Централна гара, „Модър-Царевец“ и други“, посочи той. Тогава ще се преценят и корекциите на схемата – дали са необходими нови автобусни линии или увеличен брой на сегашните разписания, стана ясно от думите му. “За да се спазва разписанието, е нужна специална инфраструктура с бус ленти и локални платна. Важно е да няма и пресичащи булеварди с жп линии на едно ниво. Така градските автобуси няма да се сблъскват с останалите участници в движението, ще се движат по разписание и ще се разтовари трафикът. Тогава пловдивчани ще предпочетат да ползват градският транспорт”, поясни кандидатът за общински съветник. По думите му, освен бърза и комфортна, транспортната услуга трябва да е достъпна за трудно подвижни граждани и сигурна за всички пътници. Затова маршрутните линии трябва да се изпълняват от нископодови автобуси с категория на екологичност ЕВРО 5, ЕВРО 6 или електробуси. Той бе категоричен, че крайно време е да се приложи точно европейският регламент ЕО 1370, съгласно който общината плаща на превозвачите за изминат километър.

„Превозвачите са длъжни да осигурят само шофьорите и поддръжката на автобусите, а общината всичко останало – от продажбата на карти и билети до контрола на пътници“, обясни кандидатът за съветник с преференция 102 в листата на ПП Български възход.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!