Иновации в оранжерийно производство на малини и ягодоплодни бяха представени в Пловдив

16 Май 2024 21:34

Учени, студенти, представители на академичната общност, мениджъри на агро-бизнес организации, индустриални и институционални партньорски организации, както и производители на малини и ягодоплодни от различни региони на България посетиха Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив. Събитието се организира от ЦРСББ, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я)  и АгроХъб.БГ.

Председателят на БАМ-Я Божидар Петков и д-р Мария Бенина, изследовател в ЦРСББ, представиха експерименталните оранжерии в демо точка “Наука” на АгроХъб.БГ в ЦРСББ. В момента там се провежда научен експеримент с различни сортове ягоди и малини, които се третират с биостимуланти, препарати за растителна защита и торове, които са изцяло на органична основа. Натуралните биостимуланти са ирландска разработка, базирана на екстракти на водорасли от Атлантическия океан. Производителят BioAtlantis разчита на учените в ЦРСББ да изследват обстойно механизмите им на действие, с цел изучаване на молекулните пътища, които водят до повишаване на устойчивостта на тези и други важни селскостопански видове към абиотичен стрес, увеличаване на добива с до 20%, както и подобряване качеството, търговския вид и трайността на плодовете след беритба при съхранение на стайна температура.

“Производството на малини и ягоди в България вече се случва на световно ниво, като се интегрират иновативни решения насочени към биологично отглеждане, целящи в същото време и високо качество на продукцията. Предизвикателствата пред всички производители са свързани най-вече с климатичните промени и абиотичния стрес, затова оранжерийното производство има своите неоспорими предимства. Оранжериите на ЦРСББ са високотехнологични и оборудвани с последно поколение технологии за прецизно напояване и торене, осветление и климатичен контрол. Благодарни сме за това сътрудничество с ЦРСББ, тъй като именно тук, приложният опит на индустрията намира своята научна обосновка - синергия, без която е немислимо да се стремим към икономически растеж”, изтъкна председателят на БАМ-Я Божидар Петков.
 
Освен биологичната растителна защита, бяха представени и иновативни методи за оранжерийно отглеждане на малини и ягоди. В оранжериите на ЦРСББ се прилага методът на контейнерно отглеждане при малините с използване на почва, в комбинация с органични торове, кокосови и торфени стърготини, което означава, че на кореновата система е осигурен траен и устойчив контакт с вода и хранителни вещества. Посадъчният материал малини  е от най-ново поколение Long Cane -  едногодишни плодни пръчки в контейнер, които започват да цъфтят и завързват 7-10 дни след изваждане от хладилника и започват да плододават до 45 дни, което е изключителен пробив в оранжерийното производство за постигане на непрекъснат режим на плододаване. Прецизното напояване, торене и клима контрол позволяват постоянен мониторинг на целия процес и с минимална намеса на човешки фактор. Добивите са значително увеличени, в сравнение с тези от полското производство. Рекордите които са поставени в такъв тип оранжерии по света са 280-300 кг и повече набрани за 8 часа от един човек. 

 

За ягодите са използвани повдигнати лехи с органична почвено торова смес от почва, кокос и торф, а посадъчният материал е от високопродуктивни ремонтантни сортове ягоди приготвен по технологията Трей и Супер Трей. С помощта на тази технология растенията са със заложени плодни пъпки и започват да цъфтят броени дни след засаждането и аклиматизация им, като дават първи плодове до 45 дни след засаждане. Добивите от такива технологии на засаждане се формират най вече от редуциране на загубите почти до 0%, а физиологичният добив може да достигне до 1500 гр на растение за 2 години отглеждане. По този начин всеки може да направи сметка какъв добив може да получи при 1, 2 или 5 - редова конструкция. При такъв начин на отглеждане става изключително уплътняване на площите, което води до отлични добиви от висококачествени ягоди, отгледани без употреба на синтетични пестициди и минерални торове.

Д-р Мария Бенина представи безплатните услуги на АгроХъб.БГ, от които могат да се възползват всички земеделски производители, малки и средни предприятия, намиращи се на територията на България, както и обученията, които ще бъдат проведени в ЦРСББ.

“Очакваме следващите дни на отворени врати да бъдат посетени от повече студенти от Факултетите по овощарство и Растителна защита, за да могат да приложат на практика придобитите знания, като ЦРСББ е идеална база за кариерно развитие на докторанти и млади учени”, споделя д-р Мария Бенина.