Пет села в Пловдивско протестират срещу кариерите за добив на инертни материали

14 Апр 2024 13:02

Местният инициативен комитет, който е срещу кариера над Горнослав, организира национален протест в Пловдивска област на кръговото кръстовище на "Асеновградско шосе" и Пловдивския околовръстен път. Началото е от 16 часа, съобщи БНР.

Жителите на 5-те села - Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец, Добростан са срещу предложенията за изменение на три закона, които според тях - насърчавали инвестициите в интерес изцяло на частните инвеститори. Това са Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на териториите чрез Закона за насърчаване на инвестициите.

Гражданите са против предложенията за изменение на законите на народните представители Делян Добрев, Станислав Анастасов, Младен Шишков, Хамид Хамид, Жечо Станков. „По този начин засегнатите министерства, граждани и организации не могат да изразят позиция.“, пишат от Комитета срещу бъдеща кариера над Горнослав.Те добавят още: „Не на безкрайно валидните решения на РИОСВ - 15 години! Не на удължаване на срока на старите решения на РИОСВ с 10 години! Човек може да построи къща и след 15 години да разбере, че на 100 метра от нея ще се добива злато, уран, мед или варовик, посредством взривове, защото инвеститорът стои и чака. Не на обжалването на решенията по ОВОС на 1 инстанция! Искаме висока степен на защита на животите си и на околната среда. Не на даването на права на областните управители и министри да променят общите устройствени планове на общините! Ако искаме общините да са ни е екологични, не може да налагате да са индустриални и замърсени! Няма да посягате на личните и защитените ни земи в Натура 2000 и да се разпореждате с тях!

Протест със същите искания ще има и в област Пазарджик, село Варвара, община Септември също от 16 часа.

Недоволството ще е мирно и няма да се затварят пътни участъци, каза председателят на Сдружение "Къркърия" Йоанна Петрова.