Пещера „Добростански бисер“ отваря врати след 10 дни

20 Апр 2024 08:03

Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май. Това е един от най-посещаваните обекти, до който се достига след приятна и лека разходка из невероятно красивата природа на Родопа планина. Служителят на ОП „Туризъм“ към община Асеновград, който съпровожда туристите, разказва любопитни факти от пещерния живот на обитателите. Пещерата се намира на 5 км. от асеновградското с. Добростан. Там живее малка колония прилепи. Голяма част от обекта е зает предимно от сталагмити и сталактони. Добростански бисер", известна също като "Ахметьова дупка", не само съдържа красиви пещерни образувания, но измежду тях са разположени и т. нар. "Синтрови езера". Легендите разказват, че в някои от тях има пещерни бисери. Пещерата е много лесно достъпна. С цел безопасност е монтирана метална стълба на входа. Със своите 727 м. дължина тя е предизвикателство за приключенеца в туризма. Сред интересните подробности са и 15-метровата дълбочина на входния отвес, както и фактът, че за пръв път пещерата е проучвана през 1963 г.

Входът за ученици, студенти и пенсионери е на цена 4 лв., а индивидуалният билет струва 5 лв. За организирани групи от най-малко 8 души входната такса също е на стойност 4 лв. Семейства и родители с деца плащат общ билет - 12 лв. За изнасяне на беседа се доплаща: обикновена - общо 10 лв. за цялата група; специализирана – общо 12 лв. за цялата група; на английски език – общо 12 лв. за цялата група. „Добростански бисер“ е отворена за туристи от май до септември, включително.

 

Работното време на обекта е от 09:00 ч. до 18:00 ч. - в петък, събота, неделя, понеделник и вторник. Почивните дни са сряда и четвъртък, като има възможност пещерата да бъде разгледана и тогава, но условието е да се събере група от 15 или повече посетители. Посещението се осъществява по предварителна заявка.