Читалище "Пробуда 1923" в село Яврово празнува 100 години

07 Сеп 2023 14:54

На 9 септември / събота/ читалище Пробуда в село Яврово ще отбележи своята 100 годишнина.
Точно преди век, явровският духовник и просветен деец Борис поп Харалампиев с група ентусиазирани младежи учредява първото читалище в селото. Наричат го „Пробуда“. В селцето започва да кипи просветна дейност, основан е местен театър, който подкрепя традициите от старото време и цели да запази тяхната автентичност за поколенията.
От китното родопско селце, което се намира само на 11 км от Асеновград и на 30 км от Пловдив, са корените на личности, оставили светла диря в наука, литература, изкуство и духовенство или както казват местните – „Явровци, пробили небето“. Имената и постиженията им се знаят от всички- полковник д-р Константин Гълъбов, Борис Димовски- карикатурист, Васил Писанов- художник – склуптор, проф. Иван Милянчев и проф. Тодор Ангелов- видни селекционери в областта на земеделието и овощарството, проф. Дфн Васил Колевски- ректор на ВИТИЗ, НАТФИЗ, старши научен сътрудник в института за литература при БАН, един от първите пилоти у нас след 1944 година- подп. Атанас Миленчев и много други видни личности, които родопчани помнят.
Повечето обаче свързват Яврово с родното място на талантливия майстор на словото - писателя Николай Хайтов, който увековечи автентични истории с местен диалект , описващи бита и нравите на родопчани. Негова и фразата: „Яврово е пъпът на Вселената“. Защото явровци дават на децата си корени и крила. Корени- да знаят къде е домът им и крила- за да отлетят и да бъдат полезни с онова, което са научили.
Днес в читалището на селото има битова музейна сбирка, чиито експонати са дарени с много любов от местните хора. Самодеен състав продължава да пази и популяризира в страната и света, песните от съкровищницата на родопския фолклор. Природни местности, светилища, паметници, песни, спомени, хора и обичаи – всичко това е събрано в книгата „За Яврово с любов“.
„Не можеш да видиш Яврово с очите си. Трябва да го усетиш със сърцето си- със затворени очи. Вътре в себе си“, казват авторите на книгата Тодорка Дамянова и Таня Костадинова. Това е вторият им общ проект. Първият- издаването на селски вестник „Яврово“, в който са публикувани разкази, статии и рисунки на деца, които прекарват безгрижните си летни месеци в селцето.
В чест на 100 годишнината от основаването на читалището Тодорка и Таня издават книга, събрала разкази, спомени и история за поколенията. На страниците достойно място намират и имената на смели балканлии- явровци, пожарникари.
Оказва се, че 29 души с явровски корен са избрали тази достойна професия още с отварянето на пожарните служби в Пловдив и Асеновград, където и до днес самоотверженото им дело продължават техните наследници.
Книгата „За Яврово с любов ще бъде представена на 09.09.2023 г. от 10.30 ч в двора на читалището в село Яврово. Проектът е подкрепен от дарители и добротворци, а всички приходи от продажбата ще бъдат дарени за развитие на културно- просветна дейност на читалище „Пробуда 1923“ .
Програмата на събитието на 09.09.2023 ще започне с празничен концерт- спектакъл с участието на сборна формация от любители самодейци от селата Яврово и Добралък. Гостите ще имат възможност да се насладят и на прекрасния родопски глас на Кремена Сакаджиева, избрана за посланик на фолклора и етнографското наследство, от учредителите на групата за „Родопска песен“.