Калояново отбеляза Заговезни с кукери

15 Фев 2024 16:21
Калояново отбеляза Заговезни с кукери Калояново отбеляза Заговезни с кукери

 

Община Калояново отбеляза Заговезни и Пепеляна сряда с кукери, народни песни и танци. Събитията продължиха няколко дни в различни селища. Стартът на празниците дадоха в Дуванлии. Кметът на селото Стефан Петрушев поднесе програма с участието на кукерски групи от с. Иван Вазово, община Калояново и с. Васил Левски, община Карлово, фолклорен танцов състав "Соколария" при НЧ с. Дуванлии с ръководител Татяна Вангова.
Традициите са тези, които ни обединяват, а обредът с искане на прошка от по-възрастните е част от празника. За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки, припомниха по време на вихрените танци на кукерите домакините.

По време на Житненски карнавални празници хората в Житница се насладиха на изпълненията на оркестър "Хебър" с ръководител Добри Вълчев, народни танци от танцов състав "ПостАрт" с ръководител Мария-Александра Тошева, житненска група по „Канго джъмп“.

Кукерска състав група с. Дъбене прогони злото от с. Житница с традиционните си танци под певческите наричания на Дъбенските баби за здраве, берекет и изобилие.

Преди да започнат тържествата беше проведен конкурс за “Най-добър кукерски костюм”. Състезанието беше оспорвано и журито определи по 2 първи, 2 втори и 2 трети места.
Най-малките участници в конкурса бяха между 2 и 5 години и получиха награди за участие.

По случай Заговезни се състояха двудневни Карнавалните празници в и Калояново. Присъстващите имаха удоволствието да видят програмата, в която участваха DJ Yoko Mix парти, оркестър “Млади Тракийци” с ръководител Божидар Стрехин. Проведе се конкурс за “Най-атрактивен кукерски костюм”. В програмата участваха още танцов клуб „Искрица“ при НЧ “Искра 1921”, кукерски състав “Иван Вазовци - Фолклор и традиции” от с. Иван Вазово.

„Калояновци ме разчувстваха и ме върнаха в детството, когато децата от фамилията очаквахме с трепет Заговезни. Традиция е това в нашето семейство, която се предава от поколение на поколение по майчина линия, които изповядват западно православие (католицизъм).

Традиционно се обличахме в карнавални костюми и обикаляхме всички роднини - вуйчовци и учинайки като накрая се събирахме всички около голямата трапеза, където започваше обичаят хамкане - въртенето на халва (или яйце), което беше най-голяма радост за децата“, сподели развълнувано пред хората заместник-кметът на община Калояново Сузана Николова.

На карнавалните празници в общината присъстваха кметът Младен Кичев, неговите заместници Сузана Николова и Мария Пиронкова, общински съветници, много граждани.

„Един от приоритетите на моето управление е културата, традициите и читалищната дейност“, сподели пред самодейците кметът Кичев.