Китайски производител на авточасти, избрал да инвестира в Община Марица, получи сертификат клас „А“

10 Юни 2024 15:47

 

Китайската компания „ЗиЕс Юръп“ ЕООД, избрала да инвестира в Община Марица, получи сертификат клас „А“. Той й бе връчен от заместник-министъра на иновациите и растежа Красимир Якимов. „Инвестицията е за близо 19 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити повече от 100 работни места. Това още веднъж очертава Пловдивска област като притегателен център за български и чуждестранни инвестиции“, каза заместник-министърът на иновациите и растежа. Той уточни, че през миналата година в Министерството на иновациите и растежа са сертифицирани четири проекта в региона на обща стойност 135 млн. лв., които са разкрили над 330 работни места.

Красимир Якимов връчи сертификат клас „А“ по Закона за насърчаване на инвестициите на управителя на компанията Чен Ин Дзи, който благодари на българските си партньори.
„Днес започва едно ново пътешествие за нас – нашата експанзия в Европа. Това е първата площадка, която откриваме в Европа и първото място в ЕС, на което стъпваме. След приключването на първия, ще започнем втория етап от нашата инвестиция и допълнително ще разкрием нови работни места. Надяваме се в бъдеще инвестицията ни да порасне заедно с успешното развитие на нашия бизнес. Постигнахме това, което днес се случва с подкрепата на партньорите ни и на правителството. Щастливи сме, че правим инвестиции в България“, подчерта Чен Инси.
Компанията е първият китайски инвеститор в областта на индустрията в България. В промишлената зона на Община Марица изгражда високотехнологичен завод за алуминиеви части, които намират широко приложение в автомобилостроенето и автомобилната индустрия. Локацията на завода е избрана измежду три терена, два от които в Стара Загора и Божурище.
„Избрахме тази локация, защото отговаряше на нашите изисквания – имаше електричество и добра инфраструктура. Получихме пълна подкрепа, както от местната власт, от собственика на терена и от държавата, която ни връчва днес сертификат. На база на този сертификат като инфраструктура ще бъде изграден пътят до предприятието. Това е един успешен модел за развитие на всеки бизнес, който се подкрепя от държавата за създаването на работни места и производство“, посочи от своя страна адвокатът на китайската компания Христиан Георгиев. Той допълни, че първият етап от изграждането на завода е в размер на близо 19 млн. лв.

На церемонията присъства и посланикът на Китайската народна република в България Н. Пр. Дай Цинли. Тя заяви, че събитието е изключително важно за развитието на бизнеса между Китай и България.

„Поздравявам компанията за успешния старт на тяхната инвестиция. Уверена съм, че това няма да е първият и единствен проект в региона, а ще се реализират много успешни бизнес начинания в бъдеще. Китайски компании вече имат бизнес в селскостопанския сектор в Пловдивска област. Между България и Китай съществуват ползотворни търговски връзки с десетилетна история. След пандемията това е първата инвестиция, която дава плод в Община Марица и няма да е последната. Има много обещаващи сектори, в които нашите бизнесмени могат да работят тук. За мен е важен приоритет да съдействам заедно с българските си колеги за реализацията на бизнес партньорства“, подчерта китайският посланик.

Събитието се проведе в индустриалната зона край село Радиново, където вече се изгражда производствената база на компанията.
„Община Марица отново е пионер за инвеститор от Китай, за което благодаря на компанията, че избра нас. Това означава, че в нашата администрация се реализират успешни проекти с бизнеса. Бих искал да благодаря на правителството, в лицето на Министерството на иновациите и растежа, че отново връчи сертификат клас „А“ на компания в Община Марица. Когато вървим заедно – държавна и местна власт с бизнеса, проектите се осъществяват бързо и отговорно и развиваме екосистемата в региона, в България“, подчерта от своя страна кметът Димитър Иванов. Той уточни, че с получения сертификат и сключването на съвместен договор между Община Марица, Министерството и компанията ще се подобри инфраструктурата в зоната около завода.

Това е третата китайска инвестиция, но първата в индустрията в страната. Останалите две са в IT и агросектора. Тя отваря нова възможност на китайските фирми в България. „Работим изключително добре с ТИЗ и с такива партньори е лесно да се получат инвестиции, защото са подготвени да посрещнат и да придружат бизнеса в реализацията на проекта му. Трябва да подчертая, че администрацията на Община Марица е изключително активна и съдейства на фирмите от индустриалната зона. Това е един от успешните примери в страната. Надяваме се, че предстоят следващи инвестиции. Българска агенция за инвестиции е на разположение, за да предостави своите насърчителни мерки на бизнеса“, посочи изпълнителният директор на БАИ Мила Ненова.

 

Фирма „ЗиЕс Юръп“ е поредният инвеститор в Тракия икономическа зона, подзона Марица. Компанията е доставчик на автомобилни части за „Волво“, „Тесла“, „Фиат“ и други. Строителството на предприятието се изпълнява от „Сиенит строителна група“, като към момента е на стадий вдигната конструкция. Заводът ще е разположен на площ от 10 000 кв. м и се очаква да бъде завършен до края на тази година. Планира се да бъдат разкрити над 100 нови работни места.