Крислово обновява своя храм „Рождество на Пресвета Богородица“

12 Авг 2024 14:46
Крислово обновява храм „Рождество на Пресвета Богородица“ и се готви за празника на селото – 6-ти септември Крислово обновява храм „Рождество на Пресвета Богородица“ и се готви за празника на селото – 6-ти септември

Крислово обновява храм „Рождество на Пресвета Богородица“ и се готви за празника на селото – 6-ти септември.

„Когато станах кмет, църквата се рушеше и обещах на хората, че ще направя всичко възможно да обновя храма на нашите деди. Започнахме изграждането на нов навес за курбан и с това стартира набирането на дарителски средства за реконструкция на светата обител“, сподели кметът Димитър Андреев. Той уточни, че миналата година в навечерието на светлия празник Димитровден са получили добрата вест за жителите на Крислово и благословията на Пловдивския митрополит Николай, за да започне дълго очакваното възстановяване на църквата. „Предложението за обновяване на фасадата и покрива на храм „Рождество Богородично“ бе подкрепено от кмета Димитър Иванов и общинските съветници, като бяха отделени 132 000 лева от бюджета на общината. От името на крисловци изразявам благодарността си към тях. Изказвам благодарност на всички, които подкрепиха каузата за обновяване на църквата. Тази година съборът на селото ще го проведем на 6-ти септември, а на 8-ми – ще се освети курбан за здраве. Ще се радвам да посрещнем заедно с крисловци гости на Рождество Богородично и да отбележим празника в обновения храм, където повече от 10 години не се е отслужвала литургия“, посочи Димитър Андреев. Той разказа, че храмът е бил в окаяно състояние, счупени греди, падащ покрив и сградата е представлявала опасност за миряните.
Стартиралият ремонт на фасадата и покрива привлича и много дарители, които са искали да помогнат за цялостното обновяване на храма. Със събрани от спомоществователи средства е сменена дограмата на прозорците. Група младежи от Крислово, подкрепили инициативата на кмета Димитър Андреев, с доброволен труд са подменили дограмата и са изградили навеса. Друг дарител с лазерна машина е изработил дърворезба с изображение на Божията майка. „Интересен факт е, че когато решихме да направим икона на Богородица от дърво и двамата се бяхме спрели на едно и също изображение. Това според мен бе Божа воля“, сподели Андреев, който с много вълнение разказа за всеки детайл от ремонта на църквата. Таванът е изцяло нов, а вратите са изработени от масив. Старият нартекс е съборен и всичко е изградено наново. Дограмата също е обновена. 100-годишният иконостас е реновиран със средства от дарители. Кръстът е боядисан и предстои да бъдат изрисувани и ангели. Монтирани са нови попилеи, дарени от миряни.

„Старата пристройка на храма е била срутена при Чирпанското земетресение през 1928 г. и след него е изградена сегашната църква със средства от местното население. Почти 100 години по-късно заедно с инициативен комитет и много дарители с добри сърца ще можем отново да влезем в храма, в който нашите деди са се събирали на празници“, каза Андреев. Той допълни, че сред големите спомоществователи е предприемачът Костадин Митев. Оградата и камбанарията са дарение от Петър Петров, който живее в съседство с храма. Кметът на Крислово заедно с жителите с вълнение се подготвят за празника на селото – 6-ти септември, когато ще посрещнат стотици гости.

„За нас е изключителна чест да споделим празника на светлия празник – Рождество Богородично. Благодарни сме за подкрепата на кмета на общината Димитър Иванов, който застава зад всяка наша инициатива и живее с грижата за жителите в общината. Щастливи сме да посрещнем наши приятели и се подготвяме за тържества, в които ще празнуват духът и традициите“, заяви Димитър Андреев. Той увери, че са предвидени и много изненади за малки и големи по време на събора на 6-ти септември. Тогава ще се проведе и футболна среща на обновения стадион „Сокол“ в селото.