Димитър Иванов алармира за спешно почистване и укрепване на дигите на Стряма

15 Авг 2024 13:54

 

Димитър Иванов алармира за необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на река Стряма на територията на Община Марица. Той инициира среща с областния управител проф. Христина Янчева и представители на Напоителни системи – клон Марица и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. На нея Димитър Иванов изрази опасението си от силното засушаване, високите температури и необходимостта от вода за земеделски нужди.

 

„Язовир „Пясъчник“ се използва за напояване от жителите на областта, а през последните два месеца липсват валежи и нашите земеделски стопани се нуждаят от поливане на насажденията. От водоподаването зависи реколтата на стотици агропроизводители“, подчерта Димитър Иванов. Той изрази и още едно опасение – за състоянието на моста на река Стряма до Маноле, който има нужда от реновиране и представлява потенциална опасност с наближаване на есенния период и предстоящите валежи.
По време на срещата при губернатора Радослава Петрова от Басейнова дирекция съобщи, че обемът на водата в язовир „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия период през миналата година. „Басейнова дирекция е извършила редица проверки, при които са взети проби от водата и е направен оглед с дрон на язовира и неговите притоци, за да се разбере каква е причината за състоянието на водното съоръжение. На база на това е установено, че измирането на рибата в язовира е заради ниското съдържание на кислород през нощта вследствие на високата температура и интензивното развитие на водорасли. Последните огледи показват, че всички притоци на язовира са пресъхнали и единствено постъпват малки количества вода от река Калаващица“, заяви Петрова.

 

От своя страна управителят на „Напоителни системи“ – клон Марица инж. Костадин Чолаков посочи, че язовир „Пясъчник“ е сред значимите в страната, публична държавна собственост и се стопанисва и експлоатира от държавното дружество. „Язовирът се използва за напояване и ние не сме превишили лимита, който сме получили. Дори използваме два пъти по-малко от допустимото. От водоподаването зависи реколтата на земеделските производители и не може да намалим повече обемите“, обясни инж. Чолаков. По думите му дружеството може да подсигури транспорт на вода, но такава няма. „Постоянно следим водния баланс. Правим всичко възможно, за да има допълнителни водни маси от язовир „Тополница“ към Пловдив по канал „Лесичово – Стряма“, но и там нивата са ниски“, уточни той. Според него в това безводие е трудно да се намери друго спешно технологично решение.

 

„Климатичните промени са огромно предизвикателство, което води до екстремални промени – люшкаме се от пожари до наводнения. След резките засушавания, идват обилни валежи, затова е необходима превенция. В тази връзка кметът на Община Марица ме алармира за недоброто състояние на част от дигите на река Стряма и нашите експерти при проверките си също отчитат при високи води сериозен риск за селата  Калековец, Трилистник и Стряма“, заяви проф. Янчева. Тя съобщи, че предстои да бъде изпратено писмо до министъра на земеделието Георги Тахов в качеството му на принципал на „Напоителни системи“. В него тя ще настоява за отпускане на средства за аварийно почистване и укрепване на критичния участък на реката, който започва от северната страна на автомагистрала „Тракия“ и стига до края на землището на Калековец. Това е близо шесткилометров участък, част от който е компрометиран по време на последното наводнение преди две години, а останалата е дело на ерозията на годините.