Цолов: Напрежението да те гледат пилотите от Ф1 е голямо

26 Сеп 2023 13:18

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов даде ексклузивно интервю пред dsport, в което сподели впечатленията си след края на сезона. Той сподели, че чувства напрежение, когато пилотите от Формула 1 гледат неговите състезания, но е пределно мотивиран да се бори за успехи във Формула 3 и да продължи да преследва мечтата си, която е някой ден да кара в най-високия клас.

„Чувството е много добро да съм отново в България, тъй като от 9 месеца не съм се прибирал. Радвам се отново да видя семейството си и някои приятели“

На въпрос дали е доволен от представянето си през сезона във Формула 3, Никола Цолов заяви: „Като гледам точковия резултат, не бих казал, че съм напълно доволен, защото беше много труден сезон за мен. От гледна точка на опит, нямах много по тези писти, даже бих казал, че въобще нямам опит. Като прогрес съм доволен, нещата, които научих бяха много. Ако съм втора година, наистина ще е много по-добре“.

„От моя гледна точка, това, което се случи с мен беше липса на опит. Всички пилоти знаеха вече пистите. Аз като отида на някоя нова писта не правим почти никакви обиколки, така че е много трудно да направиш перфектната обиколка за квалификацията, за да си напред. Нивото във Формула 3 е много високо и конкуренцията е голяма“, призна Цолов.

„Огромна е разликата между Формула 3 и 4 от много гледни точки. Едно е форматът на уикендите, защото караме заедно с пилотите от Формула 1. Знаеш, че те гледат отборите и пилотите от Ф1, за това напрежението е голямо, но мен това само ме мотивира, така че имам чувството, че се доближавам до мечтата ми. Колата ми е много по-различна във Формула 3, много по-мощна е, а и има DRS система“, каза още той.

„Любимата ми писта във Формула 3 беше тази в Мелбърн. Не очаквах, че толкова много ще ми хареса пистата в Монако, както и „Монца“, заяви Цолов.

„Еврокупа 3 е нов шампионат от тази година. Тази надпревара е стъпка между Формула 4 и 3, но бих казал, че е малко по към по-ниския клас. Не е толкова бърз болид, но беше интересен за каране. Разбира се, че бих карал отново там, ако имам възможност“, заяви българският пилот.

„Следя всяко състезание във Формула 1. В началото на година представянето на отбора и Фернандо Алонсо беше наистина добро. Сега обаче има проблеми с болида и се надявам. Поддържаме контакт с отбора на Алпин, но си пишем, защото е трудно да се виждаме, въпреки че караме в един и същи уикенд. Алонсо има неговата работа и е трудно да се засечем“, сподели Цолов.

На въпрос дали се засича с пилотите от Формула 1, българинът заяви: „Често се засичам с пилотите от Ф1, защото ние караме сутринта рано преди тях и се засичаме, когато те идват. Виждам ги най-често в паркинга“.

„През следващата година очакванията са да продължа във Формула 3. Наистина се надявам и като е втора година очакванията ще бъдат високи. Надявам се да се боря за шампионата“, завърши Цолов.