Аталанта разпиля непобедения Леверкузен и триумфира в Лига Европа (ВИДЕО)

23 Май 2024 00:03

Аталанта победи Байер Леверкузен с 3:0 във финала на Лига Европа, който се проведе на стадион "Авива" в Дъблин. Хеттрик направи Адемола Луукман, с което се превърна в големия герой за своя отбор.

Това е исторически първи трофей за Аталанта в евротурнирите, като той дойде в дебютния за клуба финал в състезание под егидата на УЕФА. Също така ''нерадзурите'' нанесоха първа загуба на Леверкузен през сезона, прекъсвайки рекордната му серия от 51 мача без поражение във всички турнири.

Бергамаските започнаха мача по-настойчиво и стигнаха до гол в 12-ата минута. Тогава Давиде Дзапакоста навлезе в наказателното поле и потърси пас, от който се възползва Луукман и със своя шут нападателят прати топката в мрежата за 1:0.

В 19-ата минута дойде първият удар на германците, като Хуан Мусо улови топката след рикоширал изстрел на Йосип Станишич. Малко след това Джанлука Скамака се отчете с пропуск. В 26-ата минута Адли допусна грешка при овладяването на топката и така секунди по-късно Луукман отново се разписа, този път със страхотен удар от границата на наказателното поле. Така нигериецът се превърна в първия африкански футболист в историята с две попадения във финал от евротурнирите.

В 32-рата минута Скамака опита далечен шут по земя, който не беше проблем за Матей Коварш. Три минути по-късно Алехандро Грималдо стреля, но Мусо излезе и направи спасяване. В 42-рата минута Де Кетеларе нанесе удар от голяма дистанция, но не успя да преодолее противниковия вратар. Малко преди почивката Гранит Джака също изпробва мерника си с шут от голямо разстояние, но топката излетя в аут.

Второто полувреме започна по-добре за Байер Леверкузен, но германците не успяваха да създадат докрай чисти положения пред вратата на Аталанта, за да могат да намалят пасива си в резултата.

В 63-ата минута Вирц задържа топката току пред наказателното поле и с меко центриране подаде към Грималдо, но Мусо излезе и хвана топката. Той обаче се сблъска с Грималдо и играта бе спряна за кратко, тъй като стражът изпита болка и се нуждаеше от време да се изправи на крака и да продължи.

Аталанта показа, че владее нещата на терена, след като в 76-ата минута осъществи смъртоносна контраатака. Скамака проби през центъра и намери Луукман на лявото крило. Нигериецът нахлу в наказателното поле. Там срещу него се изпречи Едмон Тапсоба, но той нямаше как да спре нападателя, който го финтира и след това с левия крак порази вратата на "аспирините" - 3:0 за Адемола Луукман срещу Байер Леверкузен!

След това попадение гардът на тима, воден от Чаби Алонсо, падна, тъй като разликата в резултата стана твърде голяма дори за Леверкузен, който през този сезон вкара куп решителни голове в края на мачовете си в Германия и в евротурнирите.

Байер опита да осъществи финален натиск, но защитата на Аталанта се държеше, а тимът на Гасперини опитваше и контраатаки.

В 89-ата минута системата ВАР разгледа потенциално нарушение срещу Патрик Шик, но бе преценено, че няма основание за отсъждане на дузпа.

Във втората минута от добавеното време Адам Хложек опита силен шут извън наказателното поле, но топката профуча покрай вратата на "богинята". "Аспирините" продължиха да натискат, но опитите им да вкарат гол останаха без успех и така Аталанта спечели финала в Лига Европа.