Испания разби Хърватия за едно полувреме

15 Юни 2024 21:01

Испанският национален отбор тръгна с класа и стил своята кампания на Евро 2024, след като порази с категоричното 3:0 Хърватия в мач, провел се на „Олимпиащадион“ в Берлин.

Така Испания тръгна уверено в група В и е с три точки, докато хърватите не откриха актива си. Другите отбори в тази група са Италия и Албания.

Още от началото хърватите приеха ролята да се защитават, предоставяйки владението на топката на иберийците. Капитанът Алваро Мората отправи първия точен удар в седмата минута.

Малко след това ролите се размениха и балканците взеха инициативата. В 22-рата известният с добрата си игра с глава Будимир получи пас от Станишич, но беше блокиран от Льо Норман.

В този силен за играчите на Златко Далич период те бяха шокирани от попадение на Мората. Това се случи в 28-ата минута, когато нападателят на Атлетико Мадрид беше изведен само срещу вратаря от Фабиан Руис и реализира за 1:0.

Хърватите имаха шанс да изравнят само две минути по-късно, но Унай Симон спаси удар на Матео Ковачич.

"Фуриите" бързо добавиха втори гол на сметката си, след като този път Руис сам реализира за 2:0. Това се случи в 32-рата.

Както и след първото попадение, последва добър шанс за "ватрените", но и сега Симон беше на мястото - в случая след изстрел на Брозович. В 41-вата тимът от Загреб нямаше шанс и след засичане на Гвардиол, при което Будимир не съумя да насочи топката в мрежата.

Полувремето завърши перфектно за "ла роха", след като в добавеното време Ямал намери Карвахал и той засече в мрежата на Ливакович за 3:0.

Испания продължи да бъде изключително активен и на старта на второто полувреме. В 52-рата минута Педри напредна през средата, след което комбинира с Ламин Ямал, който отправи мощен удар. Доминик Ливакович обаче се намеси по страхотен начин.

Хърватия пропусна голяма възможност да върнат един гол в 55-ата минута. Матео Ковачич напредна отдясно и сви за Анте Будимир, чийто удар бе отразен от Симон. Последва добавка от страна на Йосип Станишич, но Марк Кукурея извади топката току пред голлинията. След това Будимир се опита да свали с глава към Крамарич, но преди това Унай Симон боксира.

В 79-ата минута cимволичните гости получиха дузпа за нарушение срещу Петкович от Родри, който получи жълт картон за това си действие след лошо действие от испанците при изнасяне. Петкович изпусна, след като Симон изби вляво. Топката отиде у Перишич, който върна успоредно за Петкович, който този път не сгреши. След преразглеждане от ВАР обаче реферите отмениха гола, а решението според УЕФА беше, че хърватски играчи са навлязли в наказателното поле на испанците при дузпата на Петкович.