Италия надви Албания с обрат

16 Юни 2024 00:06

Италия стартира с победа защитата на европейската си титла. Във втория мач от група ''B'' селекцията на Лучано Спалети обърна и победи Албания с 2:1 на ''Сигнал Идуна Парк''.

Настоящите шампиони от Италия претърпяха ранен шок, след като получиха гол от съблекалнята. Неразбирателство между Федерико Димарко и Бастони при техен тъч край наказателното им поле позволи на Байрами да стреля от малък ъгъл и така албанецът се разписа с мощен шут още в 23-тата секунда на двубоя.

''Адзурите'' обаче реагираха като попарени и в следващите минути Пелегрини и Киеза отправиха несполучливи удари. Така се стигна до 11-ата минута, когато Бастони се реваншира за своята грешка от по-рано, след като изравни резултата с изстрел с глава при заучено изпълнение на корнер.

Това даде допълнителни сили на италианците и така само пет минути по-късно Димарко също компенсира допуснатия гол, тъй като асистира на Барела, който с удар от границите на наказателното поле направи обрата в мача пълен. Албанците имаха претенции за фал в атака на левия бек, но въпреки това попадението беше признато след бърза проверка с ВАР.

Последва известно затишие в играта, след което италианците отново се втурнаха в атака. В 31-вата минута Пелегрини направи доста неуспешна задна ножица. Две минути по-късно Фратези се опита да прехвърли Томас Стракоша, но вратарят съумя да избие топката в близката греда. В 40-ата минута Скамака също можеше да направи преднината на своя тим по-комфортна, но противниковият страж изби неговия удар. В минутите преди почивката Ясир Асани и Пелегрини се отчетоха с пропуски за своите отбори.

Второто полувреме стартира много по-спокойно, в сравнение с първото. Час игра след началото Киеза открадна топката пред наказателното поле на Албания и стреля с мощ. За негово нещастие – мерникът му изневери.

В 80-ата минута Федерико Димарко направи индивидуален рейд по левия фланг и пробва мощен удар, който не затрудни Стракоша.

В самия край на редовното време резервата Рей Манай можеше да обележи изравнителен гол, след като със своя удар преодоля Джанлуиджи Донарума, но топката мина покрай вратата.