Нидерландия удари Полша с късен гол

16 Юни 2024 18:12

Нидерландия стартира участието си на Евро 2024 с драматична победа след обрат с с резултат 2:1 в първия мач от група ''D'' на Европейското първенство в Германия. Адам Букса откри в 16-ата, а Коди Гакпо изравни в 29-ата минута. Резервата Ваут Вегхорст пък донесе пълния обрат и трите точки за ''лалетата'' в 83-ата минута.

По този начин възпитаниците на Роналд Куман записаха ключов успех преди да се изправят срещу световния вицешамипон Франция, който в понеделник играе с Австрия.

Коди Гакпо можеше да изведе Нидерландия напред след само две минути, когато шутира в долния десен ъгъл на Шчесни, но вратарят на Ювентус спаси. В 9-ата пък халфът на Милан Тижани Райндерс засече от около точката на дузпа, но не уцели вратата. Малко след това шанс нямаше и Симонс.

В същото време, при първия си шанс, поляците поведоха в резултата. В 16-ата Адам Букса засече с глава центриране от корнер, изпреварвайки Ван Дайк - 1:0.

Ван Дайк бързо отговори с мощен шут в 20-ата, който беше спасен. Още по-сериозен шанс имаше Мемфис в 22-рата, но той шутира силно над гредата.

Натискът на тима на Куман все пак даде резултат, след като в 29-ата Гакпо изравни. Тогава нападателят на Ливърпул имаше шанс, че изстрелът му се отклони в тялото на играч на Полша и стана неспасяем за Шчесни - 1:1.

Футболистите от Ниската земя продължиха да доминират и да създават положения. В 42-рата Гакпо пропиля отличен шанс за второ попадение. В добавеното време сходно нещо се получи и след шут на Мемфис.

В 78-ата минута на терена за Полша се появи звездата на Лудогорец Якуб Пьотровски, който замени капитана Пьотр Жиелински.

Нидерландия, обаче, направи пълен обрат в 83-ата минута. Поляците не се бяха подредили добре в защита и позволиха на Нейтън Аке да напредне към наказателното поле и след това центрира отляво за влезлия преди две минути Ваут Вегхорст, който изпревари Бартош Саламон и засече във вратата на Шчесни за 1:2, носейки пълния обрат за ''лалетата''.

Полша успя да притисне сериозно Нидерландия в заключителните минути и Вертбрюген имаше много работа. В 89-ата минута Пьотровски демонстрира класа. Той преодоля двама нидерландци и нахлу в наказателното поле, след което намери Карол Швидерски. Последва удар от близка дистанция и феноменална реакция на вратаря на Нидерландия. Той трябваше да спасява още два изстрела до последния съдийски сигнал – на Якуб Модер и Никола Залевски. Направи го сравнително лесно.