Дания се натресе на Германия, а Сърбия отпадна от Евро 2024

26 Юни 2024 00:24

Дания и Сърбия завършиха 0:0 в мач от група „С“ на „Алианц Арена“ в Мюнхен. По този начин датчаните се класираха като втори в групата за осминафиналите на надпреварата, където ще се изправят срещу домакина Германия. Сърбите пък финишираха на последната четвърта позиция с две точки и отпадат от Евро 2024.

Датчаните имаха предимство в началото на двубоя и държаха топката в по-големи периоди. Сърбите бяха приели тактика, според която да разчитат на контраатаки. Те подходиха по-предпазливо, като само Митрович бе изнесен в по-предни позиции. Той обаче успяваше на моменти да затрудни защитата на съперника. Първата реална възможност в мача бе за скандинавците и дойде в 16-ата минута, когато Ба засече с глава центриране, но прати топката покрай вратата.

Инициативата определено беше в тима на Дания, който постепенно натисна сърбите. Хубав удар на Ериксен бе отразен от Райкович. Последваха няколко поредни центрирания, при които тимът на Драган Стойкович имаше проблеми. Този период завърши с ъглов удар, след който топката се озова в мрежата, но тя бе напуснала терена още при изпълнението на корнера.

В 53-ата минута Лука Йович получи чудесен пас зад защитата, преодоля противниковия вратар и опита пас, успоредно на голлинията, като бранител на Дания я изпрати в собствената врата. В крайна сметка попадението бе отменено поради засада.

Кристиан Ериксен центрира от корнер в наказателното поле на Сърбия в 64-ата минута, където Яник Вестергор бе оставен непокрит и стреля с глава, но право в ръцете на Предраг Райкович.

Пред Митрович се откри много добър шанс в 81-ата минута, но след удара му топката премина встрани от левия страничен стълб и излезе в аут.

В 86-ата минута последва опасно центриране в наказателното поле Сърбия, където Андрия Живкович се намеси решаващо и изби топката в корнер преди с нея да може да играе Каспер Долберг.

Сърбия стигна до добра възможност във втората минута на добавеното време на мача, когато Тадич подаде към Сергей Милинкович-Савич, който стреля, но слабо по земя и право в ръцете на Каспер Шмайхел.