Англия не успя да победи Словения, но завърши като лидер

26 Юни 2024 00:16

Отборът на Англия не успя да победи Словения в последния си мач от груповата фаза на Евро 2024. Мачът в Кьолн завърши при резултат 0:0, но точката осигури първата позиция на „трите лъва” и място на осминафиналите в надпреварата в Германия.

Футболистите на Гарет Саутгейт доминираха през целия мач срещу своя противник, но така и не успяха да се възползват от малкото си възможности пред словенската врата.

В другия мач от група С тимовете на Дания и Сърбия също приключиха при нулево равенство, което означава, че на втора позиция в крайното класиране завършва тима на "червения димамит", а трети остава тима на Словения. При така стеклите се обстоятелства, напред във фазата на елиминациите продължават както словенците, така и датчаните. Двата тима завършиха борбата в групата с абсолютно равни показатели, но Дания заема второто място заради по-предното си класиране в ранглистата на УЕФА.

Първото спасяване в мача трябваше да направи Пикфорд, след като в петата минута Шешко засече с глава центриране от дълбочина.

Англия владееше много топката, но в играта на "трите лъва" нямаше динамика и острота. В 20-ата минута за първи път тимът на Саутгейт разигра добре в предни позиции. Райс намери Фоудън отдясно, след което асът на Манчестър Сити подаде бързо по земя към Сака, който отблизо засече, пращайки топката във вратата. Попадението обаче правилно бе отменено заради засада още при паса към Фоудън.

След 25-ата минута англичаните вдигнаха оборотите и притиснаха словенците. В 31-вата Кейн стреля от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Облак. Периодът на активизирането на "трите лъва" обаче не продължи дълго.

В 40-ата минута все пак Англия можеше да излезе напред. Трипиър центрира остро към далечната греда, но последователно Галахър и Кейн се разминаха на сантиметри от това да засекат топката.

В 58-ата минута се стигна до сериозен карамбол в наказателното поле на Словения след центриране от корнер, като Марк Гехи свали с глава за Букайо Сака, който пробва задна ножица, но нацели Андраж Шпорар.

Пет минути по-късно словенците стигнаха до първата си ситуация през втората част. Адам Гнезда Черин проби през центъра на терена и пробва късмета си от сериозна дистанция, но топката премина покрай вратата на Джордан Пикфорд.

В 75-ата минута на срещата Англия имаше добра възможност да отбележи гол и да излезе напред в резултата, след като топката падна на волето на Деклан Райс, който шутира към далечния горен ляв ъгъл, но не успя да уцели очертанията на вратата.

В добавеното време на срещата Англия можеше да стигне до трите точки, след като топката се озова в краката на Коул Палмър, който нанесе опасен удар от границата на наказателното поле, но Ян Облак успя да спаси.

Малко по-късно Трент-Александър Арнолд пробва късмета си от далечна дистанция, но стреля над вратата.