Белингам донесе успеха на Англия срещу Сърбия

17 Юни 2024 00:02

Англия се наложи над Сърбия с 1:0 на "Фелтинс Арена" в Гелзенкирхен, дома на Шалке, в първия си мач в група C на Европейското първенство в Германия. Единственото попадение в срещата бе дело на Джуд Белингам в 13-ата минута. ''Трите лъва'' не успяха да разгърнат класата си, като демонстрираха много постна продукция, но в крайна сметка стартираха участието си на Евро 2024 с три точки.

Островитяните очаквано се настаниха в половината на сърбите още от самото начало. При първата ситуация, която създадоха, играчите на Саутгейт взеха преднина. Това се случи в 13-ата минута. Уокър добре изведе Сака отдясно, след което асът на Арсенал центрира. Получи се лек рикошет, но това не попречи на Джуд Белингам, който се придвижи много добре и засече с глава, вкарвайки първия гол за Англия на Евро 2024.

В 20-ата минута Трент Александър-Арнолд сгреши пред собственото си наказателно поле и изгуби топката, което даде възможност на Александър Митрович да стреля от пеналтерията, но нападателят на Ал-Хилал шутира встрани.

Пет минути по-късно Арнолд пресече подаване на Влахович в половината на Англия, след което "трите лъва" организираха страхотна контраатака. Сака веднага видя Уокър, който включи на скорост отдясно и влезе в наказателното поле, но ударът му по земя премина встрани от далечната греда.

След 30-ата минута имаше период, в който сърбите успяваха да задържат топката по-дълго време под свой контрол, но това не означаваше, че създават неприятности за защитата на Англия. Англичаните като че ли сами предизвикаха това, искайки да използват контраатаките си. Сака имаше още едно опасно влизане, но от него не произтече нищо. В крайна сметка до почивката нямаше други интересни ситуации, а за отбелязване е фактът, че Хари Кейн остана напълно изолиран от играта на Англия през тази първа част. Сака бе най-активният играч за "трите лъва".

В края на полувремето Пикси Стойкович трябваше да направи принудителна промяна, тъй като Филип Костич получи контузия. На мястото му влезе Младенович.

Англия продължи да бъде по-активният отбор и на старта на второто полувреме. В 56-ата минута Трент Александър-Арнолд стреля от средна дистанция, но Педраг Райкович съумя да се намеси.

Футболистите на Сърбия имаха неоснователни претенции за дузпа в 59-ата минута след сблъсък между Александър Митрович и Киърън Трипиър в наказателното поле на Англия, но Даниеле Орсато направи знак, че играта трябва да продължи.

Джаръд Боуен напредна по дясното крило в 76-ата минута, като центрира на втора греда, където Хари Кейн се извиси и стреля с глава, но Педраг Райкович се намеси. Топката рикошира в напречната греда на сръбската врата, след което футболист на "плавите" съумя да изчисти.

Душан Влахович стреля от границата на наказателното поле на Англия, но Джордан Пикфорд се намеси по страхотен начин. Душан Тадич центрира от последвалия корнер, но топката бе изчистена. Велко Бирманчевич шутира от границата на наказателното поле, а в последния възможен момент Хари Кейн успя да блокира удара на футболиста на Спарта Прага с глава в 83-ата минута.

Сергей Милинкович-Савич опита удар от средна дистанция в 89-ата минута, но топката премина покрай левия страничен стълб на вратата на Пикфорд.