Илия Груев за Евро 2024, германската еуфория на шампионата и работата с първата жена треньор

20 Юни 2024 17:36

Българският треньор Илия Груев говори ексклузивно в ефира на Дарик радио за впечатленията си около Европейското първенство в Германия, амбициите на домакините на континенталния шампионат и новата си работа със Сабрина Витман в Инглонщат.

„Харесва ми времето в София, защото съм привикнал на там, въпреки че в Германия не ми се отдава често. Високото темпо, с което всички играят ми харесва. Всички отбори искат да играят футбол, изнасят топката през всички линии на терена. Друга тенденция е, че нямаш шанс само да се защитаваш. Ако играеш само пред собствената си врата, трудно можеш да спечелиш. Виждаме го това в поредица от мача. Фаворитите до този момент си взимат мачовете, което е важно. В такъв турнир винаги е важно да стартираш с победа“, започна Илия Груев.

„По принцип еуфорията в Германия е много голяма. Тя започна през март, когато Юлиан Нагелсман направи правилни и точни решения. Той „изчисти“ опитните футболисти и за тяхна сметка привлече футболисти, млади и гладни за успех. Те нямат претенции да бъдат титуляри, а това действа по перфектен начин. Нагелсман е единственият човек, който успя да убеди Тони Кроос да се завърна. Той е в страхотна форма и само жалко, че ще се пенсионира след края на турнира“, каза още той.

„Германия има много хубав облик и играе добър футбол. Еуфорията е подплатена, но да видим дали ще им стигне да станат Европейски шампион“, заяви Илия Груев.

„Без да наблюдавам българското първенство, ще ми е трудно да давам оценки. Гледам националния отбор и някои мачове от първенството. За пръв път от много време насам много млади български футболисти излизат навън и играят, което е най-важно. Нашите футболисти в чужбина не играят в топ отбори, но са на страхотно ниво и играят редовно в своите отбори в чужбина. Има много добри момчета тук в България. Това ми дава основанието да мисля, че с доза късмет можем да се класираме на голям футболен форум“, призна Груев.

„За мен беше невероятно преживяване да гледам Илия на „Уембли“. Резултатът не бе това, което като баща и като фен желаех. На балканите сме царе да правим драми, но не мисля, че някой се е обесил след този мач на Лийдс. На Запад не го забравят веднага такъв мач, но го преработват по-бързо от нас. Да го дъвчем няма смисъл, да, болезнено е, но е минало. Такъв мач е в историята, започват да се правят подготовки за новия сезон“, коментира Илия Груев-старши.

„Аз спекулации не коментирам, но е факт, че ги има. Сериозни източници, които не си позволяват да правят сензационни новини, които не са подплатени с нещо. Сигурен съм, че има интерес към Илия, но той си има мениджърска агентура, която се занимава с него. Аз не се занимавам с това. Ако има нещо да става, то ще се случи, когато трансферният прозорец се отвори, а не сега“, заяви Груев-старши по повод спекулациите относно бъдещето на неговия син.

„Инглощат е интересен проект за мен. Отборът е обезпечен има страхотен стадион, страхотна база и фенове. Треньорският щаб е много млад, няколко пъти съм говорил със Сабрина Витман, която е млад и амбициозен специалист. Спортният директор Иво Гърбич сме работили заедно с него. Идеята на ръководството бе треньорски щаб със Сабрина, още едно младо момче, а аз да допринесе със своя опит и да балансирам нещата. Аз обичам да работя с млади и жадни за успехи хора. От Инглощат са решили, че това е печелившата комбинация за клуба“, коментира българският специалист.

„Ние в България си караме нещата по-направо. В Германия се дава трибуна да има жени във всички области. Жените влязоха в управленчески структури, спорт и т.н. Това е пилотен проект, който се поощрява. Аз съм приятно изненадан от нашата българска съдийка“, завърши Илия Груев.