Олимпийско злато за Япония, Белгия и Австралия, Ремко Евенепул спечели титла в индивидуалното състезание по часовник

27 Юли 2024 21:13

Трикратната световна шампионка Нацуми Цунода (Япония) спечели титлата в турнира по джудо за жени в категория до 48 кг на олимпийските игри в Париж, предаде БТА.

На финала 31-годишната Цунода победи с "вадзари" златната медалистка от шампионата на планетата тази година Баасанхуу Бавудорж (Монголия) и взе златното отличие.

Тара Бабулфат (Швеция) и Ширин Букли (Франция) взеха бронзовите отличия. Бабулфат надделя с "ипон" Абиба Абужакинова (Казахстан), а Букли се справи с Лаура Мартинес Абеленда (Испания) с "ваздари".

Ширин Букли донесе първи медал на домакините от Франция от Игрите.

Защитаващата титлата си Дистрия Красничи (Косово) вече се състезава в по-горната категория до 52 килограма.

джудо, категория до 48 кг за жени:

1. Нацуми Цунода (Япония)
2. Баасанхуу Бавудорж (Монголия)
3. Тара Бабулфат (Швеция) и Ширин Букли (Франция)

Белгиецът Ремко Евенепул спечели олимпийската титла в индивидуалното състезание по часовник при мъжете в шосейното колоездене във френската столица Париж.

Третият от тазгодишната колоездачна Обиколка на Франция и световен шампион в дисциплината завърши първи в проливния дъжд по 32.4-километровото трасе с време 36:12.16 минути, изпреварвайки категорично конкурентите си.

Италианецът Филипо Гана взе среброто, финиширайки на 14.92 секунди от победителя, а бронзовото стана притежание на сънародника на Евенепул Вут ван Аерт, с изоставане от 25.63 секунди. Ван Аерт добави още един медал към колекцията си след сребърния от общия старт от Игрите в Токио.

Британецът Джош Тарлинг плати висока цена заради ранни проблеми с велосипеда и зае четвърто място, оставайки на 2.16 секунди от класирането на подиума.Условията бяха трудни за всички състезатели по хлъзгавото трасе, но имаше по-малко катастрофи отколкото в надпреварата при жените, провела се по-рано през деня.

Златният медалист в индивидуалното бягане по часовник в шосейното колоездене от предишната Олимпиада през 2021-а Примож Роглич (Словения) не участва тази година.

колоездене на шосе, индивидуално бягане по часовник, мъже:
1. Ремко Евенепул (Белгия) - 36:12.16 минути
2. Филипо Гана (Италия) - 36:27.08
3. Вут ван Аерт (Белгия) - 36:37.79

Австралийката Грейс Браун спечели златния медал в индивидуалното бягане по часовник при жените на олимпийската надпревара по колоездене на шосе в Париж.

Браун финишира първа по 32.4-километровото трасе с време 39:38.24 минути и бе недостижима за конкурентките си.

Няколко състезателки паднаха на мокрите от дъжда завои, като световната шампионка Клои Дайгърт се оказа най-потърпевша и това й попречи да се бори за победата и трябваше да се задоволи с бронза с изоставане от 1:32.46 минута след шампионката.

Среброто остана за британката Анна Хендерсън на 1:31.59 минута след победителката.

Грейс Браун е световна вицешампионка от последните две световни първенства и бе съвсем близо до бронза на Игрите в Токио, а със златото в Париж извоюва най-големия успех в кариерата си.

Защитаващата титлата си нидерландка от Токио 2020 Анемийк ван Флютен не взе участие в състезанието в Париж.

колоездене на шосе, индивидуално бягане по часовник, жени:
1. Грейс Браун (Австралия) - 39:38.24 минути
2. Анна Хендерсън (Великобритания) - 41:09.83
3. Клои Дайгърт (САЩ) - 41:10.70